Арх. Христо Генчев срещу ерозията на българската държавност от Русия

Книгата „Атиловите империи: триумф и срив“ от арх. Христо Генчев показва как Русия ерозира България и идеята за българска държавност, в същото време авторът ни дава инструментите и начертава пътя, по който трябва да вървим, за да излезем от архаичността.

арх. Христо Генчев

В Дома на архитекта в София бе представено второто и допълнено издания на монографията на водещия български геополитик и родолюбец арх. Христо Генчев.

„Книгата показва пътя на България като субект в бъдещите международни отношения, мястото й в това пространство, което се очертава да бъде трайно конфронтацион-но. Арх. Генчев посочва инструментите и пътя, по който трябва да вървим в бъдеще със своята самоорганизираност, показва една дълбочина на погледа на отношенията ни както с Русия, така и в Балканския регион. Книгата е многопластова, тя подава инструменти за решения, критикувайки поведението на руския и западния свят, но в същото време задава посоката за движение на нашето общество“, заяви пред БГНЕС нейният редактор Илия Налбантов.

Илия Налбантов

Голямото послание на „Атиловите империи: триумф и срив“ е, че ако България продължава да прави това, което прави в момента, това означава да заседне между архаичността и модерността, т.е. в ничията земя.

„Арх. Генчев дава рецептата как да се организира българското общество, за да излезем от тази ничия земя. Трябва да се самоорганизираме в пространството на модерната западна цивилизация, която на практика сме създали, т.е. ние се завръщаме към корените си“, заяви Налбантов.

Тепърва ще бъде оценявано мястото на арх. Генчев в българското общество, заяви пред БГНЕС историкът проф. Николай Алтънков.

проф. Николай Алтънков и Иван Николов

„Той избухна като комета в началото на прехода. В периода от 1991 до 1994 г. арх. Генчев беше много активен. Той е много своеобразен, никога не се е подчинявал на идеологии и партии. Неговите виждания са оригинални. Те са много добре приети в България. Никой не се е равнявал с него досега“, каза историкът.

Той определи книгата на арх. Генчев като едно много „оригинално виждане и монументален труд, посветен на България“. /БГНЕС