Арх. Комитова: Протестът на строителите е политически мотивиран

За "целия строителен бранш", който протестирал тази седмица - изобщо не е вярно! По данни на НСИ в бранша има повече от 21 хиляди фирми със 155 хиляди работници. Тук говорим за 28-30 фирми, които протестират. Проверяваме сега колко работници имат и как ги осигуряват, но това е минимален брой нарочно организирани фирми да протестират, и те са тези, които системно взимат пари от държавата, за да ремонтират пътища. И се свикнали да взимат държавни пари - те са в привилегирована ситуация, подписали 5-годишни договори, че ще ремонтират пътищата на България, но ако само "ако има средства".

Това каза министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова пред БНТ.

Заварихме 382 милиона лева задания, с които да копаят и да ремонтират пътищата, но АПИ няма такъв бюджет. Тези фирми така са си работили вече 4 години без бюджет, и накрая на годината по някакъв начин им се плаща.

Протестът на тези фирми, които недоволстваха тази седмица, е политически мотивиран. Въпреки че с тези фирми често се срещаме и търсим начини за възстановяване на работата. Между 60 и 80 милиона е струвало зимното почистване, а сега сме им гарантирали 100 милиона. Отварям скоба, че служебното правителство заради неразплатено зимното почистване през миналата година - толкова много задължения има държавата към тези фирми.

Само на АМ "Хемус" има раздадени пари предварително, без обществени поръчки, допълни Комитова. Но има огромен риск парите да изчезнат докато започне строителството, или пък да фалират, докато чакат строителството, а вече им е предплатено. Не казвам, че предплащането е укорително, но е много рисково за държавата, допълни регионалният министър.

"Комитова не е спирала нито един строеж, а ако има такова нещо, моля, пратете до МРРБ, за да коментираме." Така министърът коментира слухове за спрени строежи и отдаде слуховете на предизборната кампания.

Почти всяко бързо строителство е незаконно, допълни още Комитова. /БГНЕС