Архиепископията в Букурещ предоставя храмове за морги

Букурещката архиепископия предоставя параклисите в непосредствена близост, както и гробищните храмове и погребалните параклиси на близките енории за нуждите на болничните морги, където местата за временно съхранение на телата на починалите са станали недостатъчни.

Църквата изразява своята солидарност с лечебните заведения и властите, изправени пред най-тежката ситуация, причинена от пандемията досега, и оценява усилията на лекарите и целия медициски персонал, които се борят за спасяването на живота на тежко болните пациенти, се казва в съобщението на Букурещката архиепископия.

Румъния е изправена пред здравна катастрофа с близо 20 хиляди новозаразени и над 500 смъртни случаи на ден в официалната статистика. Румъния е сред страните с най-висока смъртност в света от коронавирус и само с 30% ваксинирани от населението. Редица европейски страни са изразили готовност да помогнат: Италия и Дания – с медицински персонал, Франция – с лекарства за болните в интензивните отделения, а Унгария и Полша – да приемат пациенти, припомня Двери. /БГНЕС