Архитектурният конкурс за новия стадион на ЦСКА трябва да е задължителен

Темата на заседанието на Комисията по култура и медии на Народното Събрание вчера след обяд беше за проблемите на опазването на недвижимите културни ценности, отключването на архитектурните конкурси, защитата на авторското право и демафиотизирането на архитектурно-строителната среда в България, предаде репортер на БГНЕС.

Един от гостите, председателят на Съюза на Архитектите в България арх. Тодор Булев представи позицията на САБ и по конкретния пример с новия стадион на ЦСКА в Борисовата градина. С копие до други заинтересовани институции като Комисията за младежта и спорта на Народното събрание, Министерството на младежта и спорта и Столична община.

Поради огромния обществен интерес и значимост и поради историческата ценност, архитектурната общност настоява да се проведе конкурс за идеен проект и публично и професионално обсъждане. Най-добре би било конкурсът да е отворен за международни участници и с международно жури.

Дори инвестицията да е частна, става въпрос за намеса в 60 декара държавен имот в 140-годишен парк, паметник на ландшафното изкуство в центъра на столицата. /БГНЕС

Категории: