Архивът на САЩ прави публични туитовете на Тръмп

Националната администрация за архиви и документация на САЩ възнамерява да публикува публично съобщенията от 45-ия американски президент Доналд Тръмп в Туитър. Представители на ведомството съобщиха това пред репортери на телевизионния канал „Фокс нюз“.

Както пояснява ведомството, неговите специалисти планират да предоставят на обществеността достъп до всички съобщения на Тръмп, получени в Туитър, включително тези, изтрити преди това. Служителите на архива, както се отбелязва в изявлението, се очаква да пазят копия на записи в социалните мрежи на представители на американската администрации, включително тази, водена от Тръмп.

Tуитър заяви, че компанията възнамерява да запази съобщенията на Тръмп и да взаимодейства с Националната администрация на архивите и документацията на САЩ. Представителите на социалната мрежа подчертаха, че не планират да публикуват в нея записите на бившия президент на САЩ.

Профилът на Тръмп в Tуитър беше блокиран през последните седмици от президентството му. Освен това му е отказана възможността да публикува във Фейсбук и Инстаграм. Това се случи малко след като на 6 януари поддръжници на Тръмп, който тогава беше президент на САЩ, се опитаха да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори, проведени на 3 ноември миналата година в Конгреса на САЩ и спечелени от демократа Джо Байдън.

Във връзка с инцидента демократите инициираха процедурата за импийчмънт на Тръмп. Сенатът на САЩ го оправда. /ТАСС