Архивите представиха чрез изложба дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София

Нови щрихи от живота и дейността на един от най-големите държавници – Мустафа Кемал Ататюрк, показва в специална изложа Държавна агенция „Архиви”, предаде репортер на БГНЕС.

При откриването на изложбата „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 г. – 02 февруари 1915 г.)” вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че значимостта ѝ е в няколко посоки и добави, че тя разкрива нови, непознати черти за живота и дейността на един от най-големите държавници държавник от световна величина Кемал Ататюрк. „На второ място – това е част от нашата Балканската история и то в един изключително труден, изпълнен с много предизвикателства, с много съмнения, с много дискусии в обществото период – от началото на XX век, периодът между войните, когато се решават много от съдбините на народите тук на Балканите”, каза още вицепрезидентът. Друго, което изброи е, защото изложбата внася допълнителни щрихи, знания, информация за началото на българо-турските отношения в една страна като България, която едва от 30 години е възкръснала отново на политическата карта на света.

„Безспорно Кемал Ататюрк се води и е архитектът на новите българо-турски отношения“, каза Йотова.

В изложбата са включени документи за назначаването на Ататюрк като военен аташе и командващ на една от дивизиите в турската армия; неговата военна биография, доклади до османския генерален щаб и много други. Във витрини са експонирани хронологично оригинали на документи и снимки, като писма от и до Ататюрк, фотографии, поздравителни писма, спомени и книги за него, чествания на негови годишнини и др.

„Както каза и г-жа вицепрезидентът, ще видим как приятелствата, които той създава в София, допринасят за развитието на отношенията между двете страни и как след като напуска София, дори и след неговата кончина, името му се споменава с добро и с възхищение от всички слоеве на българското общество. В този смисъл още веднъж ще разберем, че това, което прави името на Ататюрк безсмъртно и оставя своя отпечатък в историята, са не толкова победите му на фронта като военен или новостите, които въвежда в живота като политически лидер, а че има огромен свят от идеи и мисли, на които се основата всичко това”, каза Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България.

Изложбата е резултат от съвместната работа на Държавните архиви на Турция и България със съдействието на посолството на Турция в София. /БГНЕС