Армения и Азербайджан се споразумяха да не използват сила за Карабах

В съвместно изявление след разговори с руско посредничество Армения и Азербайджан се "споразумяха да не използват сила" за разрешаване на спора си за Нагорни Карабах, предаде АФП.

Баку и Ереван се споразумяха също така "да разрешават всички спорове единствено въз основа на признаването на взаимния суверенитет и териториалния интегритет", се казва в съвместната декларация, приета в края на срещата на върха в Сочи.

БГНЕС припомня, че месец по-рано се водеха най-тежките сблъсъци между Армения и Азербайджан от войната им през 2020 г. насам.

Шестседмичната война през есента на 2020 г. отне живота на повече от 6500 военнослужещи от двете страни. Тя завърши със споразумение с посредничеството на Русия, според което Ереван отстъпи обширни територии, които контролираше в продължение на няколко десетилетия.

Миналия месец 286 души от двете страни бяха убити в сблъсъци, които застрашиха бавния мирен процес.

Бойните действия приключиха с прекратяване на огъня с посредничеството на САЩ, след по-ранните неуспешни руски опити да договори примирие.

Тъй като Москва е все по-изолирана след нахлуването си в Украйна, САЩ и ЕС поеха водеща роля в посредничеството на мирните преговори между Армения и Азербайджан. /БГНЕС

Сочи / Русия