Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно за престрелки по границата

Армения и Азербайджан си размениха обвинения за откриването на стрелба по общата им нестабилна граница, предаде АФП.


Лидерите на двете страни неведнъж са изразявали оптимизъм относно перспективата за постигане на трайно мирно споразумение, но продължаващите териториални спорове между историческите врагове създават постоянен риск от подновяване на конфликта.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че "части на арменските въоръжени сили на 1 април са открили огън със стрелково оръжие по позиции на азербайджанската армия" близо до Нахичеванската автономна република, азербайджански ексклав по границата с Иран и Южна Армения.

Министерството на отбраната на Армения заяви, че твърдението "не отговаря на действителността", и обвини Баку, че е стрелял пръв.

"Подразделения на азербайджанските въоръжени сили откриха огън по арменски бойни позиции на 1 април в 10:00 ч. в Кут, и на 2 април в 12:40 ч. в Тег", заяви министерството, визирайки два различни района на общата граница на страните.

Твърденията за нови сблъсъци идват, след като Азербайджан обвини Армения, че "концентрира жива сила, бронирани машини, артилерийски установки и други тежки огневи средства" в близост до границата.

Азербайджан заяви, че е наблюдавал "интензивно придвижване на (арменски) войски в различни посоки".

"Предупреждаваме, че в случай на какъвто и да е опит за военна провокация от страна на арменските въоръжени сили срещу Азербайджан, той ще бъде решително потушен от азербайджанската армия", заяви Баку.

Армения отхвърли обвиненията. Нейното министерство на отбраната заяви, че военните ѝ са извършвали "чисто отбранителни инженерни работи в рамките на суверенната ѝ територия".

Арменският министър-председател Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев заявиха, че всеобхватно мирно споразумение е на път да бъде постигнато, след като Баку си върна сепаратисткия регион Нагорни Карабах от арменските сепаратисти миналата година при светкавична военна офанзива.

Бившите съветски републики са водили две войни за контрол над планинския регион - последно през 2020 г. и през 90-те години на ХХ в. по време на разпадането на Съветския съюз - които са отнели живота на хиляди хора и от двете страни.

След като Баку си върна Карабах с еднодневна офанзива през септември миналата година, цялото етническо арменско население на анклава - над 100 000 души - избяга в Армения. /БГНЕС