Армия и огнеборци се опитват да овладеят пожара край Сандански

Продължава борбата с огнената стихия в района на Сандански, в нейното потушаване наред с огнеборците активно участва и българската армия, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Пожарът над санданското село Петрово продължава да бушува. 37 военнослужещи с 4 автомобила от състава на Бригадното командване - Благоевград действат по погасяването на пожара. Техен ръководител е майор Борислав Войнов, а общ ръководител на действията на военнослужещите е командирът на Бригадно командване полковник Митко Балтов, който е на терен. Районът е пресечен и трудно достъпен за техника. Горят десетки декари широколистна и иглолистна растителност.

В своите усилия армията е подпомогната от служителите на горското стопанство и противопожарните служби. Борбата с огъня не е спирала и през нощта.

Пожарът възникна преди два дни. Първоначално е овладян. На място са изпратени служители от Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград с цел наблюдение. Впоследствие огънят отново се разраства, за да се стигне до трагедията от вчера, когато загинаха двама души. Те попадат в така наречения огнен капан. Пожарът внезапно от низов станал върхов и те не могли да се спасят от мястото, в което се намирали – дере под горския път.

Пристигналите екипи на полицията и спешна помощ, констатират смъртта на двамата мъже. Третият пострадал – 47-годишният С.К., в тежко състояние е транспортиран за оказване на лекарска помощ. Понастоящем мъжът е приет за лечение в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

Районната прокуратура в Благоевград започна разследване за смъртта на двамата. Мястото на трагичния инцидент е локализирано и запазено. Направен е оглед. Разпитват се свидетели. Предстои да бъдат назначени експертизи. Районът и досега продължава да бъде опасен, поради което е невъзможно извършване на допълнителни огледи. Формирани са екипи от разследващи. /БГНЕС