Армията се нуждае от 8 млн. лв. за охрана на границата до края на годината

До края на годината на военните ще са им необходими около 8 млн. лева, за да участват в охраната на границата. Цифрата съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, предаде репортер на БГНЕС.

„Поддържаме готовност за изпращане на подразделения на границата. Имаме планове, които са заработени съвместно с колегите ни от МВР”, каза Ефтимов. Началникът на отбраната посочи, че поддържат 36-часова готовност, ако има поискване от министъра на вътрешните работи, каквито са процедурите. “Засега извършихме преглед, предварителна подготовка и поддържаме тази готовност”, заяви той.

Относно необходимите средства до края на годината адмиралът поясни, че по команден ред разчетите са предоставени, за да може евентуално да бъдат отразени в актуализацията на бюджета. "В нашия бюджет за тази година това не беше предвидено”, заяви той.

Началникът на отбраната обясни, че тези около 8 млн. лева са необходими за ротация на 350 души на турската граница и на до 250 души на гръцката граница.

“Надявам се, че ние няма да достигнем до такива цифри. Имаме готовност, естествено, но ще действаме съгласно обстановката и съгласно координацията с колегите ни от МВР, но сме длъжни да разполагаме с такива пари, за да може да реагираме”, обясни той.

Преди дни Министерският съвет прие решение за разрешаване на участието на военнослужещи в небойна операция на НАТО на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани. С него Въоръжените сили ще допринесат към небойната операция на НАТО с до 50 военнослужещи.

Днес началникът на отбраната съобщи, че нашият контингент от 26 души просекъл вече българо-македонската граница на път за Косово, където ще участва в небойната операция. „Контингентът се състои от взвод Военна полиция, 5 души екип за контрол на предвижването и двама военни психолози”, каза началникът. /БГНЕС