Армията ще покаже бойни способности в Граф Игнатиево, Ново село и Црънча

Денят на храбростта и празникът на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Тази година е трета поредна, в която техника и военни няма да маршируват по жълтите павета в центъра на София. През 2020 година пандемията от коронавирус отмени традиционния парад, миналата година такъв също не се проведе, припомня БГНЕС.

Това обаче се отнася само за София. Бойни способности ще бъдат демонстрирани в Граф Игнатиево, Ново село и Црънча.

На 6 май водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част. След водосвета президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните гвардейски части ще преминат в тържествен марш.

В 10.00 ч. в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево ще започнат демонстрациите на способности на военнослужещи от Военновъздушните сили. Пилоти от 3-а авиобаза и 22-а авиобаза Безмер ще представят своите умения при управлението на самолети МиГ-29 и Су-25 и ще изпълнят маневрен въздушен бой и непосредствена авиационна поддръжка. Екипажи от 24-а авиобаза Крумово ще демонстрират своя професионализъм при изпълнението на пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17, ексфилтрация, осигуряване на периметъра и авиомедицинска евакуация с вертолети „Кугар“.

Веднага след представянето на военната авиация в 3-авиобаза, в 10.20 ч. на Морска гара Варна ще започнат демонстрациите на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Дивизиона за морски специални операции, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“, Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна. Те ще демонстрират умения за провеждане на операция по овладяване на кораб със заложници на борда му. Този вид действия са отличителна способност на морските специални сили и имат приложение при операции по морска сигурност, ембаргови операции, операции за борба с тероризма в морския домейн и за борба с пиратството. Известни са с общото наименование „бординг операции”.

В 10.40 ч. в учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ ще започнат демонстрациите на способности на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции. Те ще представят своите умения при задържане на автомобил и изпълнение на патрулни техники, директни действия за неутрализиране на противостоящи сили с използване на способите „бързо въже“ и „външен товар“ от вертолет „Кугар“, динамична стрелба на къси и пределно къси дистанции и изпълнение на парашутни скокове на голяма и малка височина (от 1300 м. и от 400 м.) от самолет „Спартан“.

В 11.15 ч. в района на учебен полигон „Ново село“ ще започнат демонстрациите на способности на Сухопътните войски. В съвместните тактически действия за водене на отбрана ще участват военнослужещи от 42-и механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-а Тунджанска механизирана бригада, 61-и танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС), както и военнослужещи от 1-а кавалерийска рота от 2-и кавалерийски полк от Въоръжените сили на САЩ. Всички участници са част от бойната група, сформирана и водеща подготовка на основата на 42-и механизиран батальон от 2-а механизирана бригада. Те ще изпълнят разузнаване на бойното поле, отбрана на участък от местността, провеждане на контраатака за възстановяване целостта на отбраната и огнева поддръжка.

В празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В Деня на храбростта и празник на Българската армия Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители със специална празнична програма. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и за външната експозиция.

С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово. /БГНЕС