Армин Лашет: Умерен политик, лоялен към Меркел

Армин Лашет, новият лидер на германската консервативна партия ХДС, е заклет европеец и защитник на мултикултурализма, който обеща да продължи центристкия курс на канцлера Ангела Меркел, се казва в анализ на Франс прес. Агенцията припомня скандала, който Лашет предизвика с обвиненията спрямо българи и румънци, които уж внасяли коронавирус във ФРГ.

Приветливият 59-годишен политик бе избран за ръководител на ХДС, побеждавайки корпоративния адвокат Фридрих Мерц и експерта по международни отношения Норберт Рьотген. Председателят на ХДС традиционно води партията и нейния по-малък коалиционен партньор от Бавария ХСС до урните, което означава, че Лашет има шанс да стане следващият канцлер на Германия. Меко говорещ, политически умерен, с репутация на прагматик, Лашет в момента е премиер на най-гъсто населената провинция в Германия, Северен Рейн-Вестфалия. Той изключително верен на Меркел, който се прослави през 2015 г., когато Германия остави границите си отворени за стотици хиляди мигранти от Сирия и други горещи точки. Ако не друго, на него се гледа като на още по-голям привърженик на миграцияга от Меркел. Той приветства многообразието като положително от икономическа и социална гледна точка за страната. По време на кампанията си за оглавяване на ХДС Лашет се обяви за приемственост, заявявайки пред списание „Щерн“, че скъсването с политическия курс на Ангела Меркел ще изпрати със сигурност грешен сигнал. Нагоре-надолу Още в началото Лашет се очерта като фаворит, когато надпреварата за оглавяване на партията беше открита миналата година след изненадващата оставка на Aнегрет Крамп-Каренбауер. Но пътят му до върха беше всичко друго, но не и гладък, като критиците го обвиняваха в променливо поведение и лошо управление по време на разразилата се пандемия от коронавирус в Северен Рейн-Вестфалия. През пролетта Лашет настояваше агресивно за отслабване на ограниченията, за да ограничи разпространението на вируса - само за да даде заден ход едва след огромно огнище в кланица. Той също така предизвика спор, когато обвинява източноевропейците /българи и румънци – бел. ред./ за внос на нови случаи на коронавирус в Германия. Въпреки че е хвален за способността си да обединява, той също се смята за "нерешителен, понякога действащ импулсивно", според всекидневника „Зюддойче Цайтунг“.

Умерен курс Но Лашет беше подпомогнат от силното представяне на ХДС на изборите в Северен Рейн-Вестфалия през септември, приветствайки резултата като одобрение на "умерения курс" на партията. В неотдавнашно интервю за всекидневника „Билд“ той подчерта опита си като премиер на федерална провинция и изтъкна това като една от причините делегатите на ХДС да го подкрепят. "Също така не вреди да си печелил избори преди. И е важно да можеш да събираш хората", каза той. Членовете на ХДС също може да са били подтикнати от съюза на Лашет с министъра на здравеопазването Йенс Шпан, чиито усилия да насочи Германия през пандемията го превърнаха във фаворит сред обществеността. Двамата написаха съвместна статия за списание „Дер Шпигел“, обещавайки да превърнат ХДС в "една от най-модерните партии в Европа" и подчертавайки, че лидерството "не означава моноспектакъл". Изявлението на Меркел в навечерието на гласуването, в което тя призова за умерен лидер на партията и заяви, че желае да бъде избран "екип", изглежда като одобрение за Лашет. Той е роден в Аахен, курортния град в Западна Германия, близо до границата с Белгия и Холандия. Лашет е голям фен на Карл Велики, кралят на франките, на когото се приписва обединението на Европа, чиято империя е базирана в Аахен. Семейството му дори твърди, че са преки потомци.

Но възпроизвеждайки ежедневния си човешки образ, Лашет подчерта в реч преди гласуването, че баща му работел в мина и го научил, че „когато сте в мината, няма значение откъде идва вашият колега, какъв е като религия или как изглежда. Важното е, можете ли да разчитате на него." Съпругата му е от френскоговорящ валонски произход и той говори свободно френски. Двойката има три деца. Лашет изучава право и политически науки в Мюнхен и Бон, преди да работи като журналист в баварски радиостанции и телевизия и като редактор на католически вестник. Самоописващият се като „страстен европеец“ бе избран в Бундестага през 1994 г. и в Европейския парламент през 1999 г. Той стана лидер на ХДС в провинция Северен Рейн-Вестфалия през 2012 г. и е неин премиер от 2017 г. /БГНЕС