Армията поиска Бутефлика да се оттегли от власт

Командващият на алжирската армия призова президентът Абделазиз Бутефлика да бъде обявен за негоден да управлява. Това се случва след седмица на масови протести, призоваващи болният лидер да се оттегли от власт.

Този ход потенциално ще разчисти пътя за организиране на избори през следващите месеци, ако президентът не се възстанови.

"Необходимо е, дори е наложително, да се приеме решение за излизане от кризата, която да отговори на законните искания на алжирския народ. Трябва да се гарантира спазването на разпоредбите на конституцията и суверенитета на държавата", каза пред алжирската телевизия Ахмед Салах.

Началникът на въоръжените сили, смятан за лоялен на Бутефлика, добави, че решението "е разпоредено в член 102" от Конституцията, според който парламентът може да обяви президента за неспособен да изпълнява задълженията си поради сериозно заболяване.

82-годишният алжирски лидер използва инвалидна количка и рядко се появява на публично място след като през 2013 година прекара инсулт. /БГНЕС