Арсенал и ПСВ се класираха за 1/8-финалите в ШЛ, Копенхаген с ценна точка в Мюнхен

Арсенал и ПСВ Айндховен си гарантираха билет за осминафиналната фаза в Шампионската лига, след като постигнаха победи съответно над Ланс и Севиля в група В на надпреварата.

„Артилеристите“ разбиха Ланс с 6:0 на „Емиратс“, като си свършиха работата през първото полувреме, когато вкараха пет безответни гола в мрежата на френския вицешампион. Кай Хаверц, Габриел Жезус, Букайо Сака, Габриел Мартинели и Мартин Йодегор се разписаха още до почивката, а в самия край Жоржиньо оформи крайния резултат от дузпа.

С трите точки възпитаниците на Микел Артета си осигуриха участие в елиминациите и ще завършат на първото място в групата. Отборът има четири точки преднина пред втория ПСВ Айндховен, който също продължава към 1/8-финалите след страхотен обрат над Севиля от 0:2 до 3:2 в Андалусия.

Мачът тръгна отлично за домакините, които поведоха с 2:0 с голове на Серхио Рамос и Юсеф Ен-Несири, но два бързи жълти картона за Лукас Окампос обърнаха развоя на събитията на 180 градуса. Нидерландците включиха на по-висока предавка и първо Исмаел Сайбари намали, а след това автогол на Неманя Гудел и попадение на Рикардо Пепи в 92-та минута оформиха пълния обрат и донесоха класирането на ПСВ.

Нидерландският гранд е с три точки аванс пред третия Ланс, но по-добрите показатели в преките мачове с французите класират напред тима на Петер Бос.

В група А, Копенхаген взе ценна точка при визитата на Байерн Мюнхен след нулево равенство на „Алианц Арена“. Баварският колос бе с пълен актив до мача с датчаните и не си даде много зор, имайки предвид вече гарантираното място в елиминациите на турнира. Това позволи на Копенхаген да си тръгне с важна точка от негостоприемния стадион, като с нея съставът е с 5 пункта на второто място. Толкова има и третият Галатасарай, а Манчестър Юнайтед е последен с 4 точки.

Това означава, че „червените дяволи“ могат да стигнат до 1/8-финалите единствено и само ако надвият Байерн на „Олд Трафорд“ в последния си мач от груповата фаза и разчитат на равенство между Копенхаген и Галатасарай в Дания. Успех над баварците няма да бъде достатъчен на хората на Ерик тен Хаг, ако се стигне до победител в Копенхаген.

В група С, Реал Мадрид срази Наполи с 4:2 у дома за петия си успех от също толкова срещи. Джуд Белингам се отчете с гол и асистенция за победата на Кралския клуб, който завършва групата на първа позиция. Шампионите на Италия все още не са се класирали за осминафиналите, като имат три точки преднина пред третия Брага, който направи само 1:1 с Унион Берлин у дома. В последния кръг от срещи португалците гостуват в Неапол, като се нуждаят от задължителна победа с два гола разлика на стадион „Диего Армандо Марадона“.

В група D, нищо не раздели Реал Сосиедад и Интер и след петия кръг от груповата фаза. Баските направиха нулево равенство с РБ Залцбург у дома, докато „нерадзурите“ взеха точка при визитата на Бенфика след зрелищно 3:3, в което изостанаха с 0:3 в 34-та минута след хеттрик на Жоао Марио, но се добраха до точката след почивката с голове на Марко Арнаутович, Давиде Фратези и Алексис Санчес от дузпа. В последния кръг от мачове Интер посреща Реал Сосиедад, като при равенство испанците ще завършат първи в групата заради ремито в първия мач в Сан Себастиан и по-добрата си голова разлика от Интер.

Всички резултати от сряда:

Група А

Галатасарай – Манчестър Юнайтед 3:3

Байерн Мюнхен – Копенхаген 0:0

Група В

Севиля – ПСВ Айндховен 2:3

Арсенал – Ланс 6:0

Група С

Реал Мадрид – Наполи 4:2

Брага – Унион Берлин 1:1

Група D

Бенфика – Интер 3:3

Реал Сосиедад – РБ Залцбург 0:0. /БГНЕС