Арсенал пречупи Юнайтед в петголово шоу на "Емиратс"

Арсенал спечели голямото дерби на 21-ия кръг в английската Висша лига, след като надви Манчестър Юнайтед с 3:2 в истински спектакъл на "Емиратс". Двата отбора предложиха много интригуващ сблъсък, който в крайна сметка завърши с победа на "топчиите", които отново водят с пет точки пред втория в таблицата Манчестър Сити.

В северен Лондон "червените дяволи" излязоха напред в резултата в 15-та минута с първия си точен удар по посока вратата на Аарън Рамсдейл. Томас Партей сбърка в средата на терена, Маркъс Рашфорд пое топката и продължи великолепната си серия от мачове със страхотен премерен шут, който матира Рамсдейл. Скоро след това обаче Арсенал се окопити и успя да възстанови паритета след добро центриране на Гранит Джака от ляво, което бе засечено от Еди Нкетия с глава. Така приключи и първото полувреме между двата състава.

Еди Нкетия (л) и Букайо Сака (д) отбелязаха головете за "топчиите".

В 53-та минута Букайо Сака отбеляза още един чудесен гол в срещата, след като изстреля истински снаряд в ъгъла на Давид Де Хеа, за да обърне изцяло развоя на събитията в полза на домакините. Подобно на първата част, но този път с обратен знак, един от двата отбора реагира мигновено на предизвикателството и Юнайтед стигнаха до равенство след грешка на Рамсдейл, който не успя да избие топката след ъглов удар, тя попадна на главата на Лисандро Мартинес, който не сбърка за 2:2. Възпитаниците на Микел Артета вдигнаха оборотите до края на мача и на няколко пъти видимо изморения отбор на гостите извади късмет, като шут на Сака се отби от крака на Кристиан Ериксен и срещна на страничния стълб, а в друга ситуация Де Хеа демонстрира блестящия си рефлекс, за да отрази изстрел от близка дистанция на Нкетия.

Все пак, в 90-та минута "артилеристите" стигнаха до победния гол чрез Нкетия, който се оказа на точното място в точния момент, за да преодолее Де Хеа. Влезлият от пейката нов футболист на лондончани Леандро Тросар подаде към Олександър Зинченко, който центрира по земя в наказателното поле - там топката се отклони и стигна до намиращия се на изгодна позиция Нкетия, който от близо не сбърка за 3:2. До края манчестърци нямаха сили да отвърнат на предизвикателството и така Арсенал постигна нов ценен успех в битката за титлата.

Отборът на Артета си върна преднината от пет точки пред втория Манчестър Сити, след като шампионите временно я бяха съкратили след класическата победа над Уулвърхемптън с 3:0 по-рано през деня. Арсенал има и мач по-малко от "гражданите". За Юнайтед това бе първо поражение след десет мача без загуба във всички турнири и втори последователен двубой без успех в Лигата след равенството 1:1 с Кристъл Палас. Тимът е четвърти с 39 точки, толкова има и третият Нюкасъл, а Ерик тен Хаг и компания са на 11 пункта от върха, с мач повече от днешния си съперник, който се реваншира за единственото си поражение до тук през кампанията - 1:3 на "Олд Трафорд" през септември миналата година.

В следващия кръг в шампионата Юнайтед са домакини на Палас, като преди това играят двата си мача с Нотингам от полуфиналите за Купата на Лигата и срещата с Рединг за ФА Къп. Арсенал гостува на Сити за ФА Къп, а след това пътува и до Ливърпул за визита на Евертън в Премиършип. /БГНЕС