Арсенал сломи Валенсия, Челси направи необходимото във Франкфурт

Арсенал взе важен аванс срещу Валенсия, след като на своя „Емирейтс” победи с 3:1 в първи полуфинален двубой от Лига Европа. Двубоят предложи много интересни моменти пред двете врати, а попадение в последните минути на Обамеянг донесе ценната преднина от два гола за футболистите на Унай Емери.

Противно на очакванията гостите от Испания започнаха по-добре срещата и след само 11 минути игра вече бяха напред в резултата. Центриране от корнер хвана неподготвена разколебаната в последните мачове защита на Арсенал и Муктар Диакаби се оказа на точното място, за да реализира. Той получи подаване с глава от забравения на задна греда Родриго и надскочи трима футболисти в „червено-бели” фланелки, за да вкара от непосредствена близост във вратата на Чех.

Голът разколеба малко „артилеристите”, но благодарение на ударното си дуо Обамеянг – Лаказет домакините се умяха бързо да се върнат в мача. Габонецът увлече няколко футболисти на Валенсия в наказателното поле, включително и вратаря Нето, и пусна пас за Лаказет, който не празна врата не сбърка. Осем минути по-късно отново французинът бе в прегръдките на своите съотборници. Той бе намерен по чудесен начин от Гранит Джака и измъкнал се от своя пазач нанесе удар с глава. Нето не реагира по най-добрия начин и топката се отби в гредата, след което премина голлинията с целия си обем – 2:1.

След почивката нови възможности за гол не липсваха, като най-сериозния пропуск направи отново Лаказет, който се размина с топката при добро центриране. Това щеше да означава хеттрик за него. В самия край на мача Пиер-Емерик Обамеян се възползва от груба грешка в отбраната на Валенсия и се разписа за крайното 3:1.

В другата среща, играна по същото време Айнтрахт Франкфурт и Челси завършиха 1:1 на „Комерцбанк Арена” във Франкфурт. Двата най-резултатни отбора в турнира (Челси с вкарани 30 гола, а Айнтрахт с 28; б.р.) също изиграха добър двубой, в който гостите повече могат да съжаляват, че не достигнаха до крайния успех.

Голямата звезда на „сините” Еден Азар остана на пейката, а нападението бе водено от голмайстора в Лига Европа Оливие Жиру, подпомаган от Вилиан и Педро по крилата. Челси беше по-активен в началото на мача, но Айнтрахт първи зарадва своите фенове. Филип Костич центрира отлично към Лука Йович и младият сърбин вкара ефектен гол с глава в 23-та минута, за да изведе „орлите” напред в резултата. Челси успя да отговори до почивката чрез Педро. Испанецът успя да прокара топката през куп от тела в наказателното поле в самия край на първата част.

През второто полувреме Еден Азар влезе на терена, но добрата игра в защита на домакините се отплати и срещата завърши наравно. /БГНЕС