Арсим Зеколи: Не ветото на София застрашава РСМ, проблемът е в Скопие, Вашингтон и Брюксел

Днес България има повече причини и аргументи за налагане на вето, отколкото преди две години. Вината за ветото не може да бъде приписвана само на София, а и в еднаква степен на Вашингтон, Берлин и Брюксел. РСМ да престане да се крие зад София, проблемът е в Скопие.

Това написа в своя Фейсбук профил Арсим Зеколи, политически анализатор и бивш постоянен представител на РС Македония в ОССЕ.

"Ако преди две години имаше надежда, че ветото ще допринесе за вразумяване и коригирането на comme de habitude поведението на официално Скопие, то днешното решение на Ковачевски да номинира стандартните Верушевски, Рамадани, Адеми показва, че това е циментирано ментално състояние, което не разбира от добро, а само от вето. Но, за разлика от преди две години, днес голяма част от гражданите в Македония, не толкова гласно, а по-скоро мълчаливо, смятат ветото за единствения шанс чрез външен натиск да се променят нещата в разбирането за "държава" от страна на местните власти", пише той.

Според него, именно гласните привърженици на концепцията за гражданство, за неделимост без значение от етноса, са тези, които след резултатите от преброяването "първи извикаха доволно, че българите са "статистическа грешка от едва 3000" и са с убеждението, че "албанците са под 20%".

"Можете да проверите тяхната гражданска позиция с един въпрос "а какво се променя, ако има 12% българи и 35% албанци", важно е, че всички сме граждани, нали?!", продължава Зеколи.

Той повтори предишната си позиция, че Македония ще бъде изправена пред избор между Охридска и Дейтънска Македония, не по вина на Договора със София, а като следствие от белградския наратив върху македонската концепция.

"Ковачевски свали маската, като посочи Верушевски, известна фигура, замесена в поредица от скандали за подслушване, с които допринесе за подкопаването на доверието в институциите. Рамадани, Адеми, Шпреса Юсуфи, Агнеса Руси са примери за израждането на понятието „лоялност към държавата”, което сега Буяр Османи насочва и към сънародниците си българи", твърди още Зеколи.

Според него въпросът с българите ще бъде сведен до безкрайна оперета и надпревара между поредица от доклади от ЕС и САЩ, пълни с възхвала за "мултиетнически успехи", и реалността, в която Македония все повече се оприличава на Судан.

"Опасността за Македония днес и утре не е ветото на България, а похвалите от Брюксел и Вашингтон за миражните успехи на нейните пигмеи и актьори на мултиетничност с най-ниско доверие в собствените си етноси и осмивани от етноса на шефовете си", твърди анализаторът.

Според Зеколи, САЩ и ЕС отчаяно се нуждаят от успешна приказка, особено в лицето на провокациите от Русия и Китай.

"САЩ и ЕС трябва да поемат отговорност по същия начин, както наложиха комфорта на избиране на фалшиви ангели, прераснали в истински дяволи на демокрацията, по примера на Груевски и Вучич, Рама и Заев, Абазович и Пендаровски, и сега, за съжаление, Ковачевски", призовава аналитикът.

Затова, твърди той, ветото на България няма да навреди на Македония. "То може само да навреди на тези корумпирани братя, готови да прогонят в името на преговорите всичко младо, способно и некорумпирано от тази държава". Даването на "зелена светлина" от София няма да спаси страната, както и налагането на вето няма да я застраши.

"Тази игра с "готови сме за ЕС, но българите не дават" вече е толкова отвратителна, толкова прозрачна, толкова банална и глупава и е в ущърб на последните надежди на най-големите привърженици на истинските реформи", пише Зеколи. "Брюксел и Вашингтон толкова цинично злоупотребяват с искрената вяра в ЕС и НАТО като оръжие за толериране на изкривен естаблишмънт уж в името на успеха на Македония, а всъщност в името на кариерите на техните дипломати и неуспешни стратегии за изцеление на земята. Вината за ветото вече не може да бъде приписвана само на София, а и в еднаква степен на Вашингтон, Берлин, Брюксел и техните посланици, които протежират престъпници, главорези, комунистически агентури и персонажи, които собствените им народи не ги искат".

Македония няма нужда от "спешни преговори" с никой отвън, убеден е Арсим Зеколи. Според него е жизнено необходимо да се отвори публичен диалог на Запада с местните злосторници, опитващи се да се спасят за сметка на държавата и използвайки всеки проблем за собствена облага.

"Престанете да се криете зад София. Проблемът е Скопие", призовава анализаторът в своя Фейсбук профил. /БГНЕС