Артефакти „говорят“ за живота и бита преди хилядолетия

Нагръден кръст на свещеник, глинена глава на мъж отпреди 7 хиляди години, домакински съдове и надгробни дарове, принадлежали на писар, са най-интересните находки, изложени в Регионалния исторически музей в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

„Изложбата, открита на 11 февруари е под наслов „Срещи с миналото“.

„Изложбата е една ретроспекция, обобщаваща археологическите проучвания в Югозападна България, извършвани през последните десетилетия“, каза пред БГНЕС уредникът-археолог Павел Христов.

Повечето от находките са непоказвани досега, а акцентът е върху гробните дарове от гробницата край с. Покровник, разкрита по трасето на АМ „Струма“.

Гробницата е част от римско селище, а артефактите са изложени след реставрацията им.

„Може би най-интересни за широката публика са тези гробни дарове, както и нагръден кръст на свещеник. При реставрацията му вътре в него бе открит оловен свитък с надпис, който все още не е разчетен“, обясни младият археолог.

Той добави, че откриването на надписа е станало преди три седмици, предстои разчитането му. Находката е от средновековното жилище/X-XI вeк./ край с. Дренково, община Благоевград.

„От надгробните дарове интерес представлява стъклена амфора, както и пособия за писане. Те най-вероятно са на човек , занимавал се с писане или преписване. До пособията за писане са поставени глинена и стъклена лампи“, обясни още уредникът Христов.

От римския град край Гърмен „Никополис ад Нестум“ са изложени монети, а от средновековното селище край благоевградското село Дренково – фибули-закопчалки и украса на облеклото от този период.

Доста интересни находки са изложени при разкопките край с. Баня, община Разлог – игли за коса от рог, както заготовките и суровината, от които са изработени.

„Интерес представляват образите от разкопките край с. Дамяница, Санданско, също от трасето на АМ „Струма“. Образите са глинени фигури, наричани идоли. Една от тях е доста голяма, почти скулптура. Тя представлява глинена глава, част от антропоморфен съд, изобразяваща чертите на човек от края на новокаменната епоха, или този човек е живял преди 7 хиляди години“, каза още археологът.

От античното селище край с. Ковачево, община Сандански са изложени три съда, които са реставрирани, тъй като в първоначално са открити само фрагменти, които след това са слепени. Реставрирани са съвсем наскоро, поради което се показват за първи път. Те са част от бита на хората, украсени са много добре.

Изложен е и съд за течности от по-късен етап-края на бронзовата и началото на желязната епоха-второ хилядолетие преди н.е. /БГНЕС