Артистът Моно Петра изпрати 6 скулптури до Луната

Артистът Моно Петра подготви първата в историята на човечеството изложба на Луната. Синът на дисидента Петър Манолов е известен творец с провокативната си живопис и скулптури. Пред БГНЕС той разказа за последния си арт проект.

„Всъщност тя изложбата вече се състоя на обратната страна на Луната – на 7-и април. Идеята ми дойде спонтанно, когато видях как американците всячески се опитват да финансират новото си пътуване. Всъщност какво е Луната? Луната е това, което виждаме ние на земята. Всички гости на Луната се връщат с някакви визии. Това са моите визии от Луната, сътворено с лунохода журналист под вещото ръководство на фотографа Николай Пандев. Като цяло това е по-различната Луна, със своите тревички, със своята флора. Представям 12 пружини върху лунната повърхност през 2021 г. Тази изложба, която в момента виждате, е на обратната страна на Луната. Ще има едно допълнително включване от страната, която ние виждаме. То ще се случи, когато минат COVID-кризите и когато хората са малко повече с акъла си“, обясни творецът.

Петра разказа, че е решил да реализира своята изложба точно на Луната, а не някъде другаде, защото в последните 50 години никой не е правил подобно нещо. Артистът каза с известна доза ирония, че неговите възможности стигат единствено до лунната повърхност. По думите му Луната е много сериозен символ. Това е нещо, което всички ние виждаме всяка вечер.

„6 скулптури вече бяха изпратени до Луната. Има видео в YouTube. Това беше отразено в американската преса. Докато всички бяха обсебени от COVID-пандемията, стояха си по къщите, проектът се случи. Сега вече представям визуално онова, което се е случило“, сподели Петра.

На въпрос как би изглеждала Земята от Луната, творецът отговори, че това ще го видим, когато скулптурите кацнат на предната страна на Луната. „Предполагам, че ще можем да видим как Земята изглежда наистина. Защото досега имахме само американските кадри, които показват планетата ни. Когато кацнат новата порция скулптури, ще имаме нови кадри как изглежда Земята“, допълни той.

Артистът каза още, че след реализирането на своя проект, повече няма да се занимава с космически истории.

„Възнамерявам да се върна обратно към живописта. Захванал съм се с един проект, който е за по-красив интернет. Смятам да развивам този проект дълги години. В крайна сметка дигиталното пространство е мястото, където всички прекарваме ежедневието си. Мисля, че след Луната приключих с космическите си проекти“, уточни Петра.

Той изрази мнение, че въпросът дали е трудно един артист да се реализира на Запад е комплексен. По думите му американският пазар и лондонският са интересни като реализация.

Запитан дали има представители на арт средите, които са скептични спрямо арт проекта му, свързан с изпращането на произведения на изкуството до Луната, творецът каза, че в неговото обкръжение няма хора с малко въображение.

„Всички приемат проекта много радушно. Приятно им е, забавно им е. Няма нещо, което хората да не разбират в този проект“, допълни Петра. /БГНЕС