Аржентина с историческа победа срещу Бразилия в квалификациите за Мондиал 2026

Аржентина победи Бразилия с 1:0 на "Маракана" в сблъсък от квалификациите за Мондиал 2026. Успехът на Меси и компания е исторически, защото никой досега не бе печелил три точки като гост на "селесао" в мач от световни квалификации. Единственото попадение отбеляза Николас Отаменди в 63-ата минута. Така "гаучосите" се реабилитираха за поражението от Уругвай миналата седмица.


Преди първия съдийски сигнал се стигна до батални сцени на легендарния стадион в Рио де Жанейро - фенове на Аржентина се сбиха с полицията, а началото на срещата бе отложено с около половин час. Бразилската полиция използва палки, за да отблъсне гостуващите привърженици в единия край на трибуните.

Няколко аржентински играчи се отправиха към безредиците в очевиден опит да помолят за спокойствие. След това аржентинските играчи, водени от Лионел Меси, се прибраха в съблекалнята, докато сблъсъците продължаваха, а Меси каза: "Няма да играем, тръгваме си".

Носителите на Световната купа през 2022 г. все пак излязоха отново на терена малко преди 22:00 ч. местно време, а мачът започна около 30 минути по-късно от предвидения начален час.


С оглед на случилото се, двубоят на "Маракана" бе доста изнервен и не блестеше с много чисти положения пред двете врати. В края на първото полувреме шут на Габриел Мартинели от границата на наказателното поле бе изчистен пред голлинията от Кристиан Ромеро. В 58-ата нападателят на Арсенал профука изгодно положение от десетина метра, като Емилиано Мартинес се отчете с ключово спасяване.

Единственото попадение в срещата падна в 63-тата минута - Джовани Ло Селсо центрира от корнер, а Николас Отаменди се извиси и засече топката с глава, матирайки Алисон. В 81-вата резервата Жоелинтон пък получи директен червен картон за изблъскване на Родриго де Пол без топка. Червеният картон окончателно сломи домакините. В оставащото време те наивно заложиха на балонни центрирания, които не затрудниха Емилиано Мартинес. Ди Мария пропусна да вкара втори гол за Аржентина, а в последните секунди от добавеното време слаб удар на Дъглас Луис отиде право в ръцете на съотборника му в Астън Вила.

Победата на емблематичния стадион "Маракана" в Рио де Жанейро остави Аржентина на върха в класирането на южноамериканските квалификации с 15 точки от шест мача. Бразилия пък е на шесто място със седем точки от шест мача. /БГНЕС