АСБ: Да сложим веднъж завинаги край на унижението на България

Атлантическият съвет на България /АСБ/ продължава настоятелно да призовава българските власти да започнат процес на дерусификация на България, наред с декомунизацията и лустрацията.

В своя нова позиция от АСБ припомнят, че последователно отстояват каузата си, от своето учредяване на 15.06.2017 г. и ще продължава да се бори за нея с инструментариума на надпартийна неправителствена гражданска и експертна организация. При многобройните свои активни действия, с публикуване на декларации, позиции, анализи и коментари, чрез организиране на конференции, кръгли маси и дискусии, АСБ непрекъснато е доказвал и отстоявал своята позиция. А тя е: Не е възможно България да бъде уважаван и достоен член на евроатлантическото семейство, ако не се освободи от зависимостите си от Русия в политически, икономически, енергиен, религиозно-православен и пропагандно-исторически аспект.

АСБ е убеден, че най-големите страдания и неблагополучия в страната ни през изминалите 77 години, от окупацията на България до днес, са следствие от наложения със силата на оръжието съветски и руски модел на изграждане на българската държава, икономика и обществени отношения, след 1944 г. На това трябва да се сложи решителен край, за да може България да стане достоен и уважаван член на НАТО и ЕС, а българските граждани да живеят спокойно, мирно и с нарастващо благополучие като истински европейци.

"Важен елемент в процеса на скъсване с тези зависимости от Русия е премахването на съветските паметници на окупационната Червена армия в България, която с военна сила постави на власт престъпната Българска комунистическа партия, донесла неизброими жертви и страдания на българския народ в продължение на 45 години.

Премахването на тези паметници има дълбоко символно значение, на ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ от примката на Москва, задушаваща страната ни и дърпаща я в евразийското блато на тиранията и бедността.

АСБ със съжаление констатира, че през изминалите години нищо не бе направено, за да бъдат прекратени зависимостите на България от Москва и да бъде сложен край на продължаващото националното унижение. Вместо това се наблюдава още по-засилена пропагандна война от страна на Кремъл срещу България.

През последните дни българското общество става свидетел на все по-арогантни и нагли демонстрации, както от страна на руското посолство, така и от страна на подопечните му русофилски политически партии и организации в България.

От Деня на храбростта и Българската армия, 6 май, до днес включително, те показват неуважение към България, като преднамерено и провокативно извършват ритуални поклонения пред паметни знаци за присъствието на руските окупатори по българските земи.

Целта им е да демонстрират, че те са тук, че България трябва да бъде подчинена на Русия и че държавата ни е задължена от окупацията насам, за някакво измислено само от тях "освобождение на България от фашизма и капитализма". По този начин те се опитват да внушат на българските граждани и политици, че България трябва да се съобразява с волята на Кремъл и да изпълнява нарежданията, идващи от Москва. Завинаги.

От изявленията на руски представители става ясно, че в България има вече изградени над 200 паметника на окупационната съветска армия! Сред тях са и надгробни плочи на починали войници на територията на България от 300 000-та армия, окупирала страната ни в продължение на 3 години, от септември 1944 г. до края на декември 1947 г. И това при положение, че на територията на България не е бил убит нито един съветски войник в сражение с Българската армия. Загиналите са предимно при автомобилни и самолетни катастрофи, от разстрел за престъпления по техните съветски закони, от болести и стари рани, както и от алкохолно отравяне, включително след масовото пиене на метилов алкохол от цистерна на ж.п. гарата в Бургас.

Във връзка с това и по повод днешните нагли демонстрации из страната с разветите руски и комунистически знамена и с портретите на масовия убиец Сталин, се налага още веднъж да бъде повторена част от позицията на АСБ от 9 май 2020 г.

„Съветските паметници в България днес са изненадващо много. Не става въпрос само за Альоша на тепето в Пловдив и за М.О.Ч.А. в центъра на София, които като че ли забелязваме повече, за сметка на останалите.

В нашите градове и села, къде на по-видимо място, къде по-встрани, тези символи на окупацията присъстват в живота ни. Дали ги игнорираме или не, няма значение. Те са тук сред нас. Все още. Ревностно ги пази руското посолство, с колаборацията на местни власти. Това се прави по заръка на Кремъл, който, фетишизирайки тези символи и налагайки фактически култови ритуали за честване на годишнини, вярва, че ще съхрани во веки веков влиянието си в нашите земи. Путин е готов и да изпрати убийците от руските тайните служби дори, ако някъде бъде премахнат съветски паметник. Пресен пример е Прага.

АСБ, по случай 9 май, денят на Европа, отговаря с десакрализация на култовите каменни монументи. И така напомняме на властите у нас, че са българи и че трябва да служат на България, като защитават достойнството на нацията.

Затова призоваваме правителството и всички кметове по места да започнат да работят за възможно най-бързото демонтиране на останалите съветски паметници, с оглед изпращането им в музея“, се казва в позицията на Атлантически съвет на България. /БГНЕС