АСЕАН "осъжда остро" въздушните удари в Мианмар

Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) "категорично осъжда" неотдавнашните въздушни удари в Мианмар, при които бяха убити десетки хора, се казва в изявление, публикувано от Индонезия - настоящ председател на АСЕАН.

"Всички форми на насилие трябва да бъдат прекратени незабавно, особено използването на сила срещу цивилни граждани", се казва в изявлението.

Изявлението на председателя на АСЕАН не означава непременно съгласието на всички държави-членки.

Официалният брой на загиналите при удара във вторник сутринта в отдалеченото градче Канбалу в централния регион Сагаинг в Мианмар остава неясен, въпреки че Би Би Си, The Irrawaddy и Радио Свободна Азия съобщават за най-малко 100 жертви.

Хунтата потвърди в сряда, че е "нанесла ограничени въздушни удари", след като е получила сигнал от местни жители за събитие, отбелязващо откриването на местен офис на силите за отбрана, свързан с опонентите на военното правителство.

Нападението предизвика бързо осъждане от страна на Организацията на обединените нации и западните сили, като ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че е "ужасен" от смъртоносния удар.

В сряда един от жителите на селото заяви пред АФП, че е трудно да се идентифицират загиналите.

"Вече не можем да определим кой кой е сред загиналите, защото всички са станали на парчета", каза той.

Индонезия - най-голямата икономика в Югоизточна Азия, председателства АСЕАН през 2023 г. и ще бъде домакин на годишните срещи на лидерите на 10-членния блок през май и септември.

Министърът на външните работи Ретно Марсуди заяви миналата седмица, че Джакарта работи усилено за прилагането на "консенсуса от пет точки", договорен с хунтата на Мианмар през април 2021 г., който призовава за прекратяване на насилието и диалог между военните и бунтовниците.

Планът обаче до голяма степен е пренебрегнат от хунтата, а опитите за посредничество от страна на държавите от АСЕАН за разрешаване на кризата досега са неуспешни.

Председателството на Джакарта на блока породи надежди, че АСЕАН може да настоява за мирно решение на проблема в Мианмар, като използва тежестта на Индонезия като регионална икономическа сила и дипломатическия ѝ опит.

По-рано тази година Индонезия обяви, че планира да създаде офис на специален пратеник към външното министерство, който да установи диалог на ниско ниво с хунтата, въпреки че не се появи много информация за състоянието на разговорите.

Хунтата продължава да е член на АСЕАН, но не може да участва в срещи на най-високо равнище, тъй като не успя да изпълни мирния план.

След преврата, който свали гражданското правителство на Аун Сан Су Чи през 2021 г., военните репресии срещу инакомислещите и въоръжените групи, които се противопоставят на тяхното управление, доведоха до смъртта на повече от 3200 души, според местна група за мониторинг. /БГНЕС

Джакарта / Индонезия