Асен Агов: Проектоконституцията на ГЕРБ е фейлетон

Да, промени в Конституцията са необходими, но не с това правителство и с не с този проект, който е осмян от най-видните юристи в България. Това заяви пред бТВ журналистът и политик Асен Агов.

Не може да се прави Велико Народно събрание с този парламент и с това правителство, които нямат доверие, каза Агов, според когото внесената проектоконституцията на ГЕРБ е фейлетон.

Запитан дали ще бъдат събрани необходимите гласове в парламента, за да започне процедурата, Агов отговори: Могат да бъдат купени онези, които недостигат, защото това е маниерът на тази втора фаза на посткомунизма.

Той очерта в три изречения пътят, по който трябва да се върви: Първото, което трябва да се направи е да се реши каква е формата на държавното управление. После трябва да се разтури властта и да се даде втора степен на самоуправление на регионите, които са европейски региони в България. И най-накрая да се извади прокуратурата от съдебната власт, защото прокуратурата е нашият адвокат - тя пази правата и свободите ни и ако тя се влияе от кадрите на съдийския състав, тогава къде отиваме. Отиваме отново към вертикалата, която представлява днес България.

Агов е категоричен, че Велико Народно събрание трябва да се свика, за да разпусне формулата на Велико Народно събрание.

Всичко може да се реши по друг път – чрез търсене на съгласие, а не на педал, под натиска на протестите, заключи Агов. /БГНЕС