Асен Меджидиев: Александър е абсолютно спокоен, за мен е боец

Детето е абсолютно спокойно. Искам на успокоя всички, че крайният резултат е много положителен. Това дете за мен е боец, за да може да издържи по такъв начин девет дни. Не знам дали възрастен щеше да успее така.

Това каза пред журналисти служебният министър здравеопазването д-р Асен Меджидиев по повод състоянието на 12-годишния Сашко от Перник, който бе открит днес, предаде репортер на БГНЕС.

Началникът на клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски обясни, че на Сашко се правят пълни изследвания, с които да се установи състоянието му. По думите му засега всички параметри са общо взето успокоитилни.

"Досега бях с бащата на детето и бях при детенцето, за да видя лично състоянието му. Добро е състоянието – урината поне на цвят е чиста, чакаме биохимичния анализ да излезе, кръвните показатели са нормални, кръвната захар е нормална, което говори, че детето по някакъв начин е намерило начин да приема течности и някаква храна", каза пред медиите Меджидиев.

Меджидиев съобщи, че по краката детето има леки охлузвания. "Не мога да кажа, че е премръзнало, явно краката са били боси или са били мокри", смята той, но подчерта, че общото състояние на Сашко е добро.

Направена е ехография на коремни органи и се изчакват резултатите от биохимичните показатели, които стават по-бавно. Въз основа на това ще се прецени дали на детето ще бъде направен скенер, или няма да има нужда, тъй като ако трябва да се прави скенер, той ще трябва да бъде с контраст.

По думите на министъра, бащата е спокоен и се чувства добре. 12-годишното момче, което е с аутизъм, също е спокойно, но не говори.

"Чакаме детски психолог в момента да го консултира", каза още служебният министър. /БГНЕС