Асен Меджидиев: МЗ пуска безплатни антигенни тестове за COVID-19

От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един голям ресурс от безплатни антигенни тестове, хората да могат свободно да се тестват. Това каза пред бТВ служебният здравен министър Асен Меджидиев.

От утре даваме възможност на хората масово където пожелаят да се ваксинират. Досега беше възможно само при обкщопрактикуващите лекари. От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове и те да насочват хората.

Той допълни, че също така във всички РЗИ-та хората ще могат безплатно да си правят тестове без направление. От утре мобилни екипи лекар и медицинска сестра ще посещават труднодостъпните региони, където искат хората да се тестват и да се ваксинират, каза още здравният министър. Корекциите в заповедите за COVID мерките ще се нанасят ежеседмично, съобщи Меджидиев. Ако това плато тръгне низходящо, обмисля се да бъдат намалени дните на карантината, особено за ваксинираните хора – да бъде 5 или 7 дни, след което да бъдат освободени от изолация. За неваксинираните мислим да я намалим на 7 дни, като се правят два последователни антигенни теста и ако тестът покаже, че са отрицателни, могат да бъдат освободени от изолация и карантина, обясни здравният министър. /БГНЕС