Асен Меджидиев за грипа: Здравната система е абсолютно готова

Здравната система е абсолютно готова, заяви пред бТВ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно предстояща грипна вълна. Той информира, че около 30% от българското население се ваксинира срещу грип годишно.

Препоръчвам на хората над 65-годишна възраст да се ваксинират срещу грип, призова здравният министър.

Меджидиев подчерта, че към настоящия момент наличността на ваксини срещу грип е 190 хиляди броя. "Още в петък ваксините ще са налични при личните лекари", допълни той.

Антиваксърскара кампания допринесе много в негативен план, тя пречи дори на имунизационния календар при децата, каза още министърът.

Меджидиев припомни оповестените от здравните власти в сряда данни, от които може да се заключи, че тази есен се очаква завръщане на сезонния грип с по-широка циркулация и по-тежко протичане от обикновеното.

Поради облекчаване на ограниченията срещу COVID-19 и факта, че през последните две години хората не са се срещали масово с грипния вирус, е налице силен спад в естествения популационен имунитет на населението срещу сезонния грип. Това може да доведе до още по-голяма непредсказуемост по отношение на време и мащаб на циркулацията на грипните вируси.

Здравният министър съобщи, че има над 700 хиляди ваксини срещу COVID-19. "Държавата разполага със значително количество. Тревожното е, че нямаме желаещи за първична ваксинация", допълни Меджидиев и каза, че няма натоварване на болничната система, нито недостиг на легла в интензивни отделения. /БГНЕС