Ясен Петров: Абсолютно заслужена победа

Абсолютно заслужена победа. Това заяви селекционерът на България Ясен Петров след успеха на нашите футболни национали над Литва с 1:0 в световна квалификация, играна на Националния стадион „Васил Левски“, предаде репортер на БГНЕС.

Селекционерът на "лъвовете" Ясен Петров.

На въпрос на БГНЕС относно това дали наставникът е съгласен с твърдението, че победата е била „изстрадана, но заслужена, Петров сподели: „За мен беше абсолютно заслужена, нито в един миг не съм се съмнявал, че ще победим. Всичко беше от прекалено голямото желание да победят днес. Знаете, че от две години българският национален отбор не беше имал победа. Нищо нямаше да е от значение след равенството с Италия, ако не бяхме победили. Показаха желание, раздадоха се до край – поехме и рискове с влизането на Тошко Неделев, радвам се, че всички се стараха, играха като колектив. Статистически надиграхме Литва – ние гледахме предния им мач със Северна Ирландия, който те можеше да обърнат. Второто полувреме казах на момчетата, че трябва да настъпят малко педала на газта. Радвам се за Чочев, казах му, че ще вкара от корнер, той вкара от свободен удар. Сега ни предстои контрола с Грузия, разбрах се със Стойчо Младенов да пусна играчите на ЦСКА, защото те играят евротурнири – Йомов и Турицов, както и тези на Лудогорец (Кирил Десподов и Антон Недялков), без Доминик Янков. Въпреки че мачът с Грузия е контрола, нашето желание е да победим“, започна той.

Явно сте голям специалист, какво значи брак? Стигнахме до голови положения, особено когато играеш с напрежение, когато искаш прекалено много – няма значение, че победата е минимална, пак са три точки. Нека бъдем малко по-оптимисти и по-позитивни, имаме вече пет точки. Вкарахме гол. Именно това исках да кажа – едно е да играеш на контраатака, друго е да играеш на постепенна атака, когато другият отбор се е прибрал. Когато Литва играе в защита, е много подредена – имахме доста ситуации, но това е футболът. Да се надяваме, че в другите срещи ще покажем по-висок коефициент на полезно действие в атака“.

Старши треньорът е на мнение, че всичко е възможно в групата при положителни резултати в следващите два мача с Литва и Северна Ирландия. „Днес им казах на момчетата какви са моите мечти. Днес имахме много готин разбор – следващият мач желанието е да победим. Ако резултатите с Литва и Северна Ирландия са положителни, всичко е възможно. Аз не искам да се връщам назад, защото когато застанахме като екип начело на този тим, имахме само три дни и след това излязохме срещу Швейцария и Италия, едни много класни и дълго градени отбори – изстрадахме това 0:3 срещу Швейцария, срещу Италия играхме на много прилично ниво, взехме точка срещу Северна Ирландия – вижте състава на Северна Ирландия и къде играят техните футболисти. Дебютираха десет човека, включвам и трите контроли със Словакия, Русия и Франция. Атмосферата в нашия лагер е прекрасна, отношенията в отбора са на едно много добро ниво“.

Знам, че футболистите искаха, ние като екип сме много наясно, че ни чака труден и трънлив път. Ние като екип сме много здраво стъпили на земята. Днес, в къщи, когато трябва да градиш, това е съвсем различно, ние изглеждахме съвсем нелошо – бяхме агресивни, поздравявам и хората, които влязоха на смени. Тези, които стартират, няма титуляри и резерви, тези, които влизат, са също титуляри. Чочев беше един от хората, които наклониха везните. Честно да ви кажа, бях много радостен от точката с Италия, защото беше първа там и вкарахме първи гол от 40 години насам – днес ми беше по-сладко, защото днес затвърдихме доброто си представяне от мача с Италия, така се полагат основите за бъдещето. Направили сме малка стъпчица напред от това, което желаем и очакваме. Нашето желание е да спечелим тези мачове, защото играем в къщи със Северна Ирландия и с Литва там на изкуствен терен. Няма да е лесно. Днес трябваше да сме ефективни, но имаше напрежение у играчите“.

Очакваме една малко по-уверена игра, с малко повече самочувствие – ние имаме желание да побеждаваме, още повече да си повярват и да се освободят футболистите. Трябва максимално да се подготвим за тези два мача, двубоят с Швейцария е последен, преди това имаме контрола с Украйна. Много ми се иска да зарадваме хората в България с добра игра и с победи. Дай Боже да продължим по същия път. За мен отборът е различен. Ние тръгнахме да налучкваме схеми на игра, да напасваме хора. Влезнахме в релси, в които виждам, че отборът се чувства комфортно. Надявам се да надграждаме – два мача подред, в тази схема на игра се чувства комфортно отборът. Днес имаше промени в полузащитата. И Жоро Костадинов отпадна физически – освежаването в средата на терена беше добро. Ние знаем за креативността на Тошко Неделев, там ще имаме много резерви – младите футболисти, които играят навън, аз мисля, че този отбор има потенциал, в тези млади момчета има футбол, дай Боже да го развият. Ние взимаме хора, които играят и имат игрови ритъм“, коментира още той.

На въпрос на БГНЕС относно това дали при евентуални лоши резултати срещу Литва и Северна Ирландия няма да има притеснения у него за връщането на негативизма към националите, Петров беше категоричен: „Минахме през това да бъдем тотално отречени и тотално да не се вярва. Минахме през това нещо, аз не се притеснявам от нищо. Не ме е страх, винаги влизам в много тежка ситуация, на мен няма да ми предложат работа, ако е лесно. Този отбор има нужда от подкрепа, такава каквато днес получи от хората по трибуните. Аз не съм магьосник, както и моите колеги, опитваме се и даваме всичко от себе си. Като излязат на този стадион или в чужбина, да дават всичко от себе си. Най-важното е играчите да оставят сърцата си на терена. Във футбола има всякакви резултати, ние излизаме за победа във всеки мач и да печелим точки, а това става с битка и с позитивизъм. Ние можем да създадем един добър колектив, радвам се, че го видях както днес, така и в мача с Италия“.

Моята мечта е един ден да видя Националния стадион пълен. Много е трудно, знаете, защото има страшно много негативизъм към националния отбор. Това е един нов, млад отбор. Повечето момчета показват, че искат да играят за България“, завърши той. За „лъвовете“ предстои домакинство на Грузия в сряда, 8 септември, от 19:30 часа на Националния стадион „Васил Левски“. /БГНЕС