Ясен Петров: Една победа ще ни вдъхне самочувствие

Една победа ще ни вдъхне самочувствие. Това заяви селекционерът на България Ясен Петров на пресконференцията си преди утрешното домакинство на Литва в световна квалификация, предаде репортер на БГНЕС. Двубоят на Националния стадион „Васил Левски“ започва в 19:00 часа.

Селекционерът на България Ясен Петров.

За радост, всички са здрави. Вчера имахме възможност да потренираме с хората, които не бяха играли, доста сериозна тренировка, доволен съм от тяхното старание. Успяхме да направим и една възстановителна тренировка, ще дадем възможност на футболистите за един ден почивка. Утре сутринта имаме тренировка, на която в рамките на 30 минути ще вкараме един тактически елемент. Предстои ни сериозен мач, желанието ни е да вземем трите точки. Изключително щастлив съм, че имам добър колектив с една отлична атмосфера – това е основата да градим един отбор, който да радва хората. Трябва да забравим мача с Италия, най-важният мач е следващият мач. Оттук нататък трябва да побеждаваме, няма да ни е лесно, ще направим и някои промени, защото през три дни да играеш е изтощително. Затова ще направим промени, надявам се да са правилни и хората, които ще влязат, ще дадат максимума от себе си“, започна той.

Петров си пожела в утрешния двубой да има повече публика на трибуните на Националния стадион. „Искам да похваля всички, които влязоха на смяна срещу Италия, защото помогнаха на останалите. Няма да ни е лесно, наясно съм, надявам се да ни подкрепят. Защото този млад отбор има нужда от подкрепа. Вярвам в българина, че е позитивен. Ние не сме играли нито един мач пред публика с момчетата, откакто съм тук – надявам се да има фенове срещу Литва. Аз много си обичам страната, познавам много добре нашия манталитет – изпадали сме в крайности. Трябва да забравим мача с Италия, знаете, че те не са само европейски шампиони, това е една страна със страхотна футболна история – най-голямата емоция беше като си тръгвахме с автобусите, публиката от Флоренция ни ръкопляскаше. Моето желание е да направим победа, това ще вдъхне много голямо самочувствие за отбора, трябва да изграждаме манталитет“.

Очакванията – наясно съм, градим съвсем нов отбор, това ни е трети лагер, вкарваме много млади момчета, трябва ни време и подкрепа. Преди мача със Северна Ирландия записахме две загуби вкъщи от Швейцария и Италия – само като разгледах отбора на Северна Ирландия, много сериозен отбор – и ние тук си викаме „Да, трябва да ги бием“, подценяваме нещата и надценяваме себе си – за нас беше много ключова тази точка в Северна Ирландия, да си повярваме, ето сега спечелихме точка срещу Италия. Преди изиграхме и три контроли, те ни показаха, че пътят, по който вървим, е правилен. За мен е много важна атмосферата и да изградим един добър колектив, в който футболистите, които идват в националния отбор, да се чувстват добре и да покажат най-доброто от себе си. Няма значение, че Литва загуби от Северна Ирландия, те имат нов треньор и ще дойдат максимално мобилизирани за реакция. Трябва да се раздадем, много се спекулира с това нещо „битка“. Утре трябва да сме много агресивни и да се опитаме да намерим слабите места на противника“, коментира той предстоящата среща с Литва.

Наставникът на лъвовете“ иска съзнанието на футболистите да е чисто преди мача с Литва. „Аз като човек съм много спокоен. Много хора преди да заминем за Италия бяха страшно скептични. Имам отлична комуникация с всички футболисти, няколко дни преди мача се чух с Наско и му казах „Срещу Италия започваш и ще вкараш гол“ – радвам се, че познах, но този мач приключи. Опитваме се да изчистим главите на футболистите и е много важно да няма напрежение. Те трябва да влязат в мача със самочувствие. Да, в тези две години нямаме победа, но това е само трети лагер и вече играхме срещу много тежки съперници. Имахме само три дни да се опознаем преди мачовете с Швейцария и Италия, нямахме време да работим заедно. Почнахме да си влизаме в главите, нашето желание като екип да изградим един отбор, който има бъдеще и да радва хората, които обичат футбола в България. Не е моят отбор, това е нашият отбор. Ние се идентифицираме с него“.

Аз имам и критики, не съм 100% доволен от играта срещу Италия, до гола на Киеза бяхме малко плахи, не бяхме толкова агресивни. Утре е откровено различен мач, трябва да се опитаме малко повече да контролираме топката, но моята философия е да бъдем ефективни. Едно от нещата, които е ясно на всички, е агресията. Да покажем, че искаме да победим и да бъдем максимално ефективни. Ако започнем с това да си вкараме мислите, че всичко друго освен победа, ще бъде провал, това ще бъде грешка. Трябва да излезем освободено и да играем футбол. Искам отново да подчертая – това е основата на един нов отбор, с дебютанти. За мен е много важен крайният резултат и той да бъде в наша полза. Да спечелим една победа, която ще ни върне вярата в този колектив. Победата ще бъде следващата стъпка в изграждането на този отбор“.

Нашата философия е такава – не са важни само тези, които стартират, изключително важни са тези, които влизат – имаме едно богатство, това са петте смени. Имаме 16 играчи, които могат да се появят в игра. Радвам се, че има хора в този отбор, които са позитивни и искат. Опитваме се да го предадем на нашите играчи. Ние играхме и срещу световния шампион – почти всички от италианците поискаха да си сменят тениските. Бях подготвил подарък на Манчини и Бонучи, и те бяха подготвили такъв за мен – една топка с пожелание. Отношението беше изключително добро, видяхме се с Виали преди мача. Аз съм човек с мечти и ги гоня, няма да Ви ги казвам – имаме един път, който трябва да извървим, пожелавам на нашия отбор да сбъдне моите мечти, а пътят не е лесен. Трябва да се подготвим за много трудности. Най-важно е футболистите да повярват в себе си“, завърши Петров.

Крилото на "лъвовете" Кирил Десподов.

Аз не съм чел какво пише в италианските медии, не само за мен и моите съотборници. Каляри не ми даде шанс, надявам се да съжалява за това. Мисля, че се справихме доста добре, знаете 1:1 срещу Италия, преди два месеца станаха европейски шампиони, беше важно за нас и нашето самочувствие, но не трябва да летим в облаците, защото утре можем да паднем от високо. Няма как да бъде лесен утрешният мач, всеки отбор е мотивиран и търси трите точки“, сподели Кирил Десподов, който асистира на Атанас Илиев за изравнителния гол в мача с Италия, завърши при равенство 1:1 във Флоренция.

Мисля, че имаше 11 лидери на терена в мача срещу Италия. Всички желаехме да измъкнем нещо, радващо е, че с Наско Илиев се намираме на терена. Още на загрявката му казах да очаква този пас с външния и момчето ме послуша и успя да отбележи гола. Като цяло, целият отбор се бореше – не съм аз спечелил мача, нито той, това е колективен спорт, всички са лидери. Аз мисля, че няма лесен мач, но този с Италия – в тези мачове няма какво да губиш, излизаш да направиш един добър мач, ако излезеш със страх – то тогава за къде си тръгнал? Футбол не се играе със страх, този мач утре всеки очаква да победим с 5:0. Утре няма да бъде лесен мачът, всеки отбор търси точките и е важно да не излезем със страх – в никой от момчетата няма страх, играем в къщи, трябва да играем атакуващо и да ги накараме да се чувстват некомфортно. Аз мисля, че Вие трябва да давате оценката. Моята задача е да си върша работата на терена – аз съм колективен играч“.

Аз лично не си смених тениската с никой, говорих си с Барела, защото играехме заедно в Каляри. Повечето момчета си си сменили тениските, но аз имам тениска на Барела. Да, главата ми е изчистена, беше много важно решение за мен да подпиша 3-4-годишен договор, който да ми осигури спокойствие. Когато те пращат под наем – отиди там, отиди там, ти започваш да си мислиш „Какво се случва“. Започваш в един момент да се чувстваш некомфортно. По-спокоен съм, концентриран съм върху националния отбор и Лудогорец. Не мисля за трансфери в момента – пак ще докажа, че имам място в европейския футбол един ден. Хубаво е като вкараш гол, имам добра статистика – за мен голът и асистенцията са едно, когато Наско вкара, аз се радвах повече от него. Когато мога да я подам, ще я подам. Головете сами ще си дойдат. Когато не го мислиш, то само си идва“, завърши футболистът на Лудогорец. /БГНЕС