Василев: БСП не са ни потенциален партньор; Гечев: Няма място за сърдене, ПП ни постави в неловко положение

БСП не са потенциален наш партньор. Това каза бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев в отговор на въпрос дали от ПП биха се коалирали с БСП. Според него, те не са такъв партньор след гласуването за хартиената бюлетина на този етап.

ПП сериозно се отнасяме към втория мандат, ще предложим кабинет и програма, но няма да търсим подкрепа от ГЕРБ, каза Василев пред БНТ. Да, от БСП търсят подкрепа и я намериха подкрепата по тези 16 наши политики. За кабинет за момента ако БСП държат за хартиената бюлетина няма да се случат разговори за кабинет. Това не е ултиматум, те го знаят това от самото начало, поясни Василев. Ние от ПП сме предвидими, като кажем нещо, го следваме, добави той.

2016 дефицитът е с 3,2 млрд., всяка година дефицитът е по-малък отколкото е планиран, това е заради консервативното планиране, което се опитахме да преборим, заяви Василев. Направихме втори път актуализация на бюджета без мнозинство, тези две актуализации доведоха до бюджетен дефицит, който сега се очертава да е 3,4 % с ковид мерките, което значи значително под 3% без ковид мерките. Всички черни сценарии не се реализират, каза още Василев.

Попитан дали ще искат оставката на Росен Христов, Василев каза: Не се притесняваме, нека той да даде всички показания и документи, вярваме, че системата ще си свърши работата.

От своя страна Румен Гечев от БСП заяви, че е изненадан от реакцията на Асен Василев. Ние си имаме политики, ще преговаряме по политиките, ще направим всичко да се създаде редовен кабинет, каза Гечев.

Хартиената бюлетина е бюлетината на ЕС, Продължаваме промяната обаче се опитват да отстранят последиците, а не причините. Не може в целия свят да работи хартиената бюлетина, а в България да има дефекти, ами дайте да отстраним дефектите. Уж няма място за обиди, а те са обидени на БСП, че не се съгласихме да променим нашето мнение за хартиената бюлетина. Няма място за сърдене, посочи Гечев. ПП ни постави в неловко положение, с тяхната неприемлива външна политика, която се отразява на икономиката вече и на други аспекти от живота в България, добави Гечев. /БГНЕС