Асен Василев: Договорът на служебното правителство с "Боташ" е неизгоден

Договорът, който е подписан от служебното правителство на президента Румен Радев с турската компания "Боташ" е неизгоден за България.


Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Нова тв. На въпрос "дали той би прекратил договора с "Боташ", Василев отговори: това е въпрос към министерството на енергетиката.

Без да разкривам конфиденциална информация, смятам, че този договор е неизгоден. По две причини: едната е, че има неустойки, непазарни; и втората е, че се дава преференциален достъп до българската газопреносна мрежа на "Боташ" на определени цени, с определени капацитети, където няма клаузи за неустойка.

Договорът между двете страни е неизгоден, категоричен бе Василев. Въпросът за разваляне на договора е от компетенциите на МЕ.

Въпрос към служебното правителство е защо е сключен договор, който не е изгоден за България, каза още вицепремиерът. Ако ще има неустойки, би следвало най-малкото да има неустойки и за България, а такива в договора няма, каза още Василев.

Тази година "Лукойл" е платила около 400 милиона лева, като до края на годината ще довнесе още. Не мога да разкрия каква е сумата, но до момента са платени 400 милиона данъци.

Не е имало тайни срещи с никого от "Лукойл", имало е срещи с премиера и дружеството, но на тях са присъствали министър на енергетиката, и пр., каза още Денков. Ако има продажба, което дълго време беше отричано, тя трябва да се случи по правила с ясен инвеститор и ясен краен собственик. Да се продаде такъв огромен актив на офшорка не е подходящо, и ние като държава, чрез златната акция, имаме краен контрол, за да не стане фиктивна продажба.

Президентът не работи за българския национален интерес. Конституцията си има ясни правила кой може да я пипа. И в тези ясно заявени правила пише, че 2/3 от депутатите могат да я пипат, ако се съгласят за определени текстове. Там няма запис с условие какво е доверието или недоверието към правителството, каза още Василев.

Има договореност Мария Габриел да бъде премиер. Аз лично бих призовал групата на ПП-ДБ да подкрепи смяната на Денков с Габриел, завърши Василев./БГНЕС