Асен Василев: Към началото на май бюджетът вече има сериозни проблеми

Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от различни места, за да се покрият продължаващите нужди. Това заяви финансовият министър Асен Василев на съвместен брифинг с колегите си Николай Денков и Стела Балтова за новите мерки в подкрепа на бизнеса, предаде репортер на БГНЕС.

До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лева. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 млн. лева. 810 млн. лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране, посочи Василев.

Още преди ние да влезем като правителство, вече започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел, каза той.

Активно работим с колегите да се направи един пакет от мерки за възстановяване на бизнеса. За щастие, епидемиологичната обстановка е такава, че няма затворени бизнеси. Ние трябва да минем в режим на подпомогане на бизнесите да заработят нормално и да преминат през икономическите трудности, каза още Василев./БГНЕС