Асен Василев: Не съм оптимист за съставянето на правителство

Не мисля, че има нещо скрито в разговорите ни с президента . Говорихме по подробно за това, че според нас трябва да се вкара истински бюджет, за да може да има предвидимост за следващата година и за бизнеса и гражданите, а не закон за удължаване, което не е истински бюджет. Говорихме какви може да са параметрите на бюджета. Имахме и разговори за това при втори мандат какво би се случило и истината е, че математиката не излиза. Демократична България, ПП и БСП ако включим имат 78 гласа, а ГЕРБ, ДПС и Възраждане имат 130 гласа. Истината е, че правителство в този парламент без една от тези трите партии няма как да бъде направено. Ние ясно сме обещали на нашите избиратели, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ.

Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев пред БТВ.

Василев посочи, че според него трябва да се положат усилия, за да се състави редовно правителство, но отговорността е на партията, спечелила изборите. Той обаче изрази мнение, че е тактиката за водене на преговори с контактни групи не е правилна в момента заради сложната ситуация. „Когато се водят такива сложни преговори, е много важно те да се водят по политики и да се водят от хора, които могат да вземат решения”, категоричен е съпредседателят на Продължаваме промяната.

Той каза, че в НС пред камери са готови да се срещнат с всяка една политическа партия и да обсъдят политиките, който те като опозиция биха подкрепили.

Василев подчерта, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. „Ако въобще дойде втори мандат при нас, ние ще организираме процес подобно на миналата година, когато бяхме мандатоносител, защото бяхме първи, ще направим открити консултации с всички политически сили”, обясни той.

Василев добави, че миналата година се е оказало, че при достигането до същината за антикорупционни мерки е нямало мнозинство. „Всеки е обещал на неговите гласоподаватели определен начин на управление на държавата”, посочи той.

Той уточни, че ако при тях достигне мандат ще излезат с ясна програма за управление и ясна програма за антикорупционния закон. „Това което виждам като индикациите в тези 4-5 седмици от изборите насам не съм голям оптимист, че ще има правителство”, категоричен е той.

Съпредседателят на Продължаваме промяната отбеляза, че службите за сигурност са предали част от разследваният на прокуратурата и на други органи и част от тях са стигнали „до под кривата круша”. Той даде за пример за това, че е бил подаден сигнал за ремонтите по пътищата, но прокуратурата е „отсвирила сигнала”.

Василев посочи, че не ги притеснява обвиненията с купуването на природен газ от посредници и посочи, че няма проблем това да се разследва.

„Не мисля, че Гешев може да посочим като приятел на ПП”, каза той.

Василев подчерта, че ще подкрепят всички мерки, които ще намалят цените на бензина за гражданите. Той отбеляза, че не са разгледали законопроекта на ГЕРБ за горивата, за да каже дали биха го покрепили, но след като го разгледат, ще бъде обсъден.

Той каза, че не приема бюджета да бъде удължен. „Ако се говори с всички политически партии и се призове към определено количество разум, може да се направи бюджет, който да е изпълним”, категоричен е той.

Съпредседателят на Продължаваме промяната подчерта, че служебният кабинет не е използвал и стотинка от заемите, а те стоят на сметка на Министерство на финансите в БНБ.

Василев отбеляза, че е възможно да се състави "хартиена коалиция" за връщане на хартиените бюлетини. „Ние сме твърдо против хартиената бюлетина”, обясни той./БГНЕС

Категории: