Асен Василев поряза приемането на проектобюджета на НЗОК в Тристранния съвет

Финансовият министър Асен Василев се възпротиви на предложения от управителя на НЗОК Петко Салчев проектобюджет на касата. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се провежда в момента, предаде репортер на БГНЕС.

"Този бюджет няма да бъде съгласуван от Министерството на финансите в този му вид. В този бюджет липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини, които са предвидени да бъдат по бюджета на НЗОК. И освен това допълнителните 3 млн. лв., които са за допълнителна администрация не трябва да бъдат включени в бюджета", заяви той.

Василев обясни, че това не е ново изискване и тази дейност ще отпадне от НЗОК и ще остане там където се администрира в момента - АСП.

"Ако тези две корекции бъдат направени, бюджетът ще бъде приемлив. Иначе предлагам да не обсъждаме въобще бюджета на НЗОК", призова министърът.

От думите на управителя на касата проф. Петко Салчев стана ясно, че в проекта на бюджета на Касата се предвиждат до края на годината постъпленията да са в размер на 134.5 млн. лв., като от здравноосигурителни вноски те ще бъдат 105 млн. лв. и от трансфери за здравно осигуряване - 29 млн.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" коментира, че не може да си обясни за какво е спорът и че Касата плаща според описаното в Закона и подчерта, че по-скоро подкрепят проектобюджета.

"Тези 3 млн., които се местят от джоб в джоб не е добре. Най-добре е касата всичко да си прави и процесът да е подреден", заяви още той.

От АИКБ изразиха принципна подкрепа и добавиха, че имат резерва спрямо съотношението доболнична и извънболнична помощ.

От Стопанската камара се въздържаха от подкрепа, а от БТПП коментираха, че принципно го подкрепят, както и от КРИБ, ССИ.

Стана ясно още, че в 15 ч ще има заседание на НЗОК, на което ще обсъждат проектобюджета./БГНЕС