Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

Бюджет 2022 ще е бюджет на икономическия растеж. Целта ни е да направим политика, при която държавата не раздава пари на калпак и в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвращаемост, в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура.

Това стана ясно от думите на вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който представя днес основните параметри на проектозакона на държавния бюджет за 2022 година, предаде репортер на БГНЕС.

Бюджет 2022 има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции не само със средства от ЕС, а и национални. Значително нарастване на инвестициите към хора – дългосрочно и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани, заяви Василев.

Той съобщи, че в бюджета на икономически растеж е заложен ръст на БВП от 4,8%, което е с около 1,2% повече от ръста през тази година. Заложено е намаление на безработицата на 5% и дефицит от 2,5% без COVID-мерките, и дефицит от 4,1% с COVID-мерки.

По отношение на дълговата политика, Асен Василев каза, че общо 3 млрд. ще рефинансираме и допълнително предвиждаме 4,3 млрд. лв. дълг.

Василев посочи, че продължават политиките по доходите в областта на образованието.

„Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата, защото без учители няма как да имам качествено образование. Това са допълнително 315 млн. лв.“, заяви министърът.

В областта на културата с 28 млн. лв. се вдигат средствата за филмопроизводство, с 31 млн. лв. се вдига подкрепата за българските творци, които поради ковид пандемията не могат да работят пълноценно. Създава се национален културен календар, актуализират се мерките за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, са сред това, което министърът изброи в областта на културата. Специално за Националната библиотека са заделени 2,5 млн. лв.

Социална политика. „90 млн. лв. допълнително се отпускат за повишаване ефективността на семейните помощи за деца. 56,7 млн. за създаване на условия и възможности за социално приобщаване на уязвимите групи от хора с увреждания“, изброи министърът. Допълнителни 50 млн. лв. целеви помощи за отопление. 22,2 млн. лв. – за увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на нивото на минималната работна заплата от 380 лв. на 650 лв. ( в сила от 1 октомври 2021г.), а от 1 април се увеличава от 650 лв. на на 710 лв. „Допълнителни 852 млн. лв. за изплащане на добавките към пенсиите на пенсионерите за първите 6 месеца“, каза министърът.

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвръщаемост, в хората на България и така необходимата ни инфраструктура“, каза още Асен Василев.

В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 е разчетено увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 април 2022 г. от 650 на 710 лв., като последващо увеличение за 2023 и 2024 г. се предвижда да бъде обвързано с въвеждане механизъм за определяне на размера на минималната работна заплата.

Няма как да има растеж без да инвестираме в хората и капиталовата структура. По този повод е предвидено удвояване на капиталовите структури от 2,9% до 5,8% от БВП. Има 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините.

Общо общините ще получат от държавния бюджет 5,6 млрд. лева.

Максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лева, съобщи министърът.

Василев уточни, че се запазват съществуващите данъчни ставки. Пълно отпадане е трудно, но минимализираме „данък уикенд”.

Да се ползва ДДС за социална политика е изключително грешно, каза Василев. /БГНЕС