Студена зима надвисва над Европа без руския газ

Скоро Европа ще почувства нова заплаха на фона на наближаващите студове на фона на липсата на доставки на газ от Русия. Това съобщава влиятелният арабски вестник със седалище в Лондон Asharq Al-Awsat.

„От няколко месеца в Европа бушуват няколко кризи. Началото на зимата може да се превърне в нова заплаха за страните, тъй като именно тогава държавите ще почувстват недостига на руски газ “, отбелязва изданието.

Европа вече не може да компенсира загубите от спирането на доставките на газ от Русия. Сега европейските страни с "нетърпение" очакват зимата и поредния скок в цените на енергията и отоплението.

Авторите на статията добавят, че Германия е силно зависима от доставките на газ от Русия, тъй като той се използва за битово отопление и в индустрията. Не по-малко сериозни са затрудненията в Обединеното кралство, където в октомври влиза в сила ново, над 80%-но увеличение на цените. Така средната сметка за електроенергия ще се увеличи от £1917 на £3549.

Вчера Овунк Кулу, колумнист на турското издание на Анадолската агенция, обърна внимание с анализ, че страните от ЕС няма да могат да издържат дълго време без доставки на руски газ, дори като се вземат предвид сегашните запаси от синьо гориво. По последни подземните хранилища на ЕС с общ обем 113 милиарда кубически метра, са запълнени на 80%. Кулу, обаче, призовава Брюксел да не се ласкае много със запасите си, защото може да свършат неочаквано бързо. /БГНЕС