САЩ изпращат допълнителни сили в Кабул

В Пентагона заявиха, че са започнали прехвърлянето на допълнителни сили в Кабул.

Първите морски пехотинци пристигнаха и „очаквам, че до края на уикенда по-голямата част от 3 000 (войници) ще бъдат на място", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби пред репортери в петък. САЩ са готови да превозват „хиляди на ден“ от афганистанската столица, добави той.

По думите му бригадната група на 82-ра въздушнодесантна дивизия на американската армия (Сухопътни войски), която е трябвало да бъде прехвърлена в Кувейт, също ще отиде в Кабул.

САЩ са готови да коригират военното присъствие в Афганистан в зависимост от ситуацията, заяви Пентагона. САЩ осъзнават, че въздушните удари няма да променят напълно ситуацията със сигурността в Афганистан. САЩ са загрижени за скоростта на настъплението на талибаните и се надяват, че афганистанските власти ще проявят воля за борба, отбеляза Пентагона. САЩ смятат, че няма непосредствена заплаха за Кабул, но талибаните се опитват да го изолират.

Талибаните днес превзеха Лашкар Гах, столицата на провинция Хелманд в Южен Афганистан, съобщиха източници по сигурността в Афганистан.

Талибаните заявиха, че са поели контрола над града, след като са приели 48-часово прекратяване на огъня за евакуация на армията и цивилното население.

За осем дни талибаните окупираха почти половината от столиците на афганистанските провинции.

Преди днешното превземане на Лашкар Гах, талибаните завзеха втория по големина град в Афганистан - Кандахар, вчера, голям удар за правителството и голяма победа за талибаните. Градът преди това е бил крепост на талибаните и е стратегически важен като търговски център.

Точно преди Кандахар ислямистките бунтовници в офанзива завладяха големите градове Херат и Газни. Те вече контролират по-голямата част от северната, западната и южната част на страната. Кабул, Мазар-е-Шариф и Джалалабад са останалите три големи града, които все още са под контрола на правителството.

Обединеното кралство също изпрати военни в Афганистан за евакуацията на цивилни, казва се в изявление на британското министерство на отбраната.

Отбелязва се, че премиерът Борис Джонсън е одобри използването на военна сила за извеждането на британски граждани от страната, включително използването на военни самолети, ако е необходимо. По-рано беше съобщено, че Обединеното кралство ще изпрати около 600 войници в Афганистан, за да съдействат за евакуацията на своите граждани и афганистански специалисти, работещи с тях. /БГНЕС