Ашли Барти изненадващо сложи край на кариерата си

Световната №1 в тениса Ашли Барти сензационно обяви, че слага край на кариерата си. Австралийката се оттегля едва на 25 години. Настоящата шампионка от "Уимбълдън" и "Аустрелиън Оупън" разкри шокиращата новина в шестминутно интервю със сънародника си и добра приятелка Кейси Делакуа в "Инстаграм".

„Това е нещо, за което мисля от дълго време“, каза Барти. "За първи път го казвам на глас, трудно е, но съм много щастлива, готова съм. Нямам физическата и емоционална мотивация, и всичко необходимо, за да се боря на най-високо ниво. Изцедена съм“, добави тя.

Барти напуска голямата сцена, когато е на върха. Нейната продължаваща серия от 114 седмици под номер 1 е четвъртата най-дълга в историята на УTA.

„Знам колко много работа изисква да бъдеш най-добрата си версия. Казвала съм го на екипа ми много пъти – просто го нямам вече в себе си. Физически не мога да дам повече. Дадох абсолютно всичко, което имам на този красив спорт и съм много щастлива от това. За мен това е моят успех“, продължи Барти.

За Барти това е втори път, в който неочаквано прекъсва кариерата си. Една от най-талантливите тенисистки реши да спре през 2014 година, след като не успяваше да се отърси от съпътстващото напрежение. „Беше прекалено много и прекалено бързо за мен, тъй като пътувах много от ранна възраст. Исках да опитам живота на нормална тийнейджърка и да имам нормални преживявания“, каза по това време Барти.

Този период без тенис продължи близо две години. След завръщането си Барти успя да спечели трите титли от Големия Шлем на три различни настилки - "Ролан Гарос" през 2019 г., "Уимбълдън" през 2021 г. и "Аустрелиън Оупън" през 2022 г. Освен това тя може да се похвани с общо 15 трофея на сингъл и 12 на двойки. Барти има 305 победи в професионалния тенис на сингъл, като е спечелила близо 24 милиона долара от наградни фондове.

Барти се превръща във втората действаща №1, когато се отказва от спорта след Жустин Енен. Белгийката го направи през май 2008-а след 61 седмици на върха, а две години по-късно се завърна.

„Никога, никога няма да спра да обичам тениса. Винаги ще е огромна част от живота ми, но сега мисля, че е важно да се насладя на следващата фаза от живота ми като Аш Барти човекът, не като Аш Барти спортистът“, завърши австралийката. /БГНЕС