Ашраф Гани е избягал с натъпкани с пари автомобили

Президентът на Афганистан Ашраф Гани е избягал от Кабул заедно с автомобили, натъпкани с пари. Онова, което не е успял да вземе със себе си, е останало на пистата на летището, разказват за РИА Новости източници на руското посолство в Кабул.

„Що се отнася до срива на режима, той може да се характеризира най-красноречиво от начина, по който Гани избяга от Афганистан: с четири автомобила, натъпкани с пари. Опитаха се да натикат друга част от парите в хеликоптер, но не всичко можеше да се побере в него. И част от тях останаха на пистата“, разказа прессекретарят на руското посолство Никита Ищенко.

Междувременно медиите разпространиха потресаващи кадри от летището в Кабул, на които се вижда как хора падат от излитащ американски транспортен самолет. Предполага се, че става въпрос за афганистанци, които са се опитали да избягат от страната, хващайки се за шасито на самолета.

По-рано телевизия „Ал Джазира“ съобщи, че на летището в Кабул цари хаос заради интензивния полет на хеликоптери, превозващи служители на дипломатическите представителства в Афганистан, както и заради струпалите се на летището граждани, които се опитват да избягат от талибаните.

Агенция Франс прес информира тази сутрин, че американски военни на летището в Кабул са били принудени да стрелят във въздуха заради тълпите, които са излезли на пистата за кацане и излитане, търсейки начин да напуснат страната. /БГНЕС