Ашраф Гани е в Абу Даби

Избягалият от Афганистан президент на страната Ашраф Гани е в столицата на Обединените арабски емирства, твърди телевизия „Kabul News“.

В неделя вечерта няколко часа преди талибаните да влязат в Кабул, Гани напусна територията на Афганистан. По-рано телевизията заяви, че той се е установил в Оман, преминавайки през Таджикистан. Вестник „Hasht e Subh Daily“ написа, че заедно с него афганистанската столица е напуснала и съпругата му Рула Гани и още двама души. Официална информация за местонахождението на Ашраф Гани, обаче, до момента няма.

Самият той написа в профила си във Фейсбук, че е напуснал страната, за да избегне кръвопролития. Твърди се, че при бягството си е взел със себе си огромно количество пари, част от които са останали на пистата на летището, тъй като не са успели да ги поберат в хеликоптера.

Предполага се, че членовете на координиращия съвет, създаден в столицата за мирно прехвърляне на властта, са предложили на Гани да подаде оставка в полза на съвета и в интерес на мирния преход на властта, но той е отказал. Преговорите за прехвърляне на властта, според „Блумбърг“, са започнали в столицата на Катар, Доха, седмици преди падането на Кабул. Очакваше се, че някои от представителите на бившите афганистански власти може да влязат в новите силови структури, създадени съвместно с талибаните, но бягството на Гани е осуетило тази възможност.

Според говорителя на талибаните Забихула Муджахид, обаче, движението в момента провежда активни консултации относно новата политическа система в Афганистан, включително с ръководителя на Върховния съвет за национално помирение Абдула Абдула, който преди това е създал с лидера на Ислямската партия Гюлбедин Хекматияр и бившият президент Хамид Карзай Координационния съвет на Афганистан за мирно прехвърляне на властта.

След Гани от страната избягаха и други високопоставени служители и политически фигури. Сред тях са маршал Абдул-Рашид Достум и Ата Мохамад Нур, които преди това обявиха война на талибаните в провинция Балх, бившият заместник-ръководител на Съвета за национална сигурност на Афганистан Серур Ахмад Дурани, последният министър на отбраната Бисмила Мохамади и ръководителят на милицията в провинция Херат Мохамед Исмаил Хан. /ТАСС