Асистент по кетъринга крадял медали и снимки от Бъкингамския дворец

Асистент по кетъринга в Бъкингамския дворец призна, че е откраднал медали и снимки от резиденцията на кралицата, предаде Би Би Си.

37-годишният Адамо Канто се призна за виновен в Уестминстърския магистратски съд по три точки за кражба между 11 ноември 2019 г. и 7 август 2020 г.

Полицията откри "значително количество" откраднати вещи в квартирата му в Бъкингамския дворец.

Канто ще бъде осъден по-късно.

По време на пандемията с COVID-19 служебните дейности на Канто са променени, като се е увеличило почистването на различни помещения, до които той по-рано не е имал достъп.

Някои от откраднатите предмети на стойност между 10 000 и 100 000 британски лири са били обявени за продажба в eBay, каза прокурорът Саймън Моън.

Общо 37 артикула бяха предложени за продажба в eBay "доста под" истинската им стойност, каза прокурорът, като Канто изкарал 7 741 британски лири.

Един от задигнатите предмети е кралският държавен фотоалбум за посещението на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания на стойност 1500 британски лири.

Канто също е посегнал и на официално подписани снимки на херцога на Съсекс и херцога и херцогинята на Кеймбридж.

Около 77 предмета са взети от магазина на двореца, а други са откраднати от места като шкафчета за персонала.

Канто призна, че е откраднал е офицерски кръст на ордена на Банята, който е продаден онлайн за 350 паунда.

Той е откраднал и медал Командир на кралския орден Виктория от шкафчето на бившия офицер от британската армия генерал-майор Ричард Сайкс, който му беше даден от кралицата през 2010 г.

Окръжният съдия Александър Джейкъбс освободи Канто под гаранция и предупреди, че е изправен пред възможна присъда. /БГНЕС