Ясмила Жбанич: Гражданите не са щастливи в Сърбия, където престъпниците са герои

Не е нормално най-награждаваният европейски филм да не бъде излъчван в Сърбия. Това каза авторката на филма „Quo vadis, Aida?“ Ясмила Жбанич. Тя е режисьор и сценарист на лентата, разказваща за престъпленията и геноцида в Сребреница, извършен от сръбската армия през лятото на 1995 г.

"Аз лично не вярвам, че в едно общество където основна ценност е да си престъпник или убиец прави гражданите щастливи. Дори, ако те вярват, че престъпниците са герои, аз съм убедена, че всеки един човек дълбоко в себе си осъзнава, че това не е така. Именно поради тази причина е налице тази агресивност, толкова много насилие се използва, за да убедите самия себе си, че е добре да убиваш хора", каза Жбанич и подчерта: Мисля си, че би било добре за гражданите на Сърбия този филм да бъде излъчен по държавната телевизия РТС. Много бих искала филмът да бъде разпространяван и по кината.

"Това е една добра възможност директорът на кинофестивала FEST да ни покани. Голям срам е в самата Сърбия да не бъде показан най-добрият европейски филм за тази година", каза още режисьорът, сценаристът и авторът на „Quo vadis, Aida?“. Лентата спечели три награди от Европейската филмова академия - за най-добра режисура, за най-добър артист и най-добър филм. В Сърбия обаче филмът не се разпространява.

Във филма се чува и казаното от командващия сръбската армия генерал Ратко Младич при влизането му в Сребреница: Дойде време да отмъстим на турците по тези места.

БГНЕС припомня, че Ратко Младич излежава доживотна присъда в затвора на Международния Трибунал за военни престъпления извършени по време на агресията в Босна и Херцеговина.

Ясмила Жбанич е родена през 1974 г. в Сараево. Тя става световноизвестна с филма си „Гърбавица“, който бе удостоен със „Златна мечка“ на Берлинския кинофестивал през 2006 г. Друг неин филм, „На пътя“, участва в конкурсната програма на Берлинския кинофестивал през 2010 г. /БГНЕС

Категории: