Астмата и алергиите може да намалят риска от COVID-19

Хората с атопични състояния - като астма, екзема и сенна хрема - са свързани с намален риск от развитие на COVID-19, смятат учени. Атопичните състояния са алергични заболявания. Например, атопичната астма е астма, която се задейства само от алерген.

Разбирането на това какво прави хората по-податливи на инфекция обаче може да предостави ценна информация за това как се развива и разпространява COVID-19. Това знание може да помогне за защита на хората, изложени на риск от тежко заболяване.

Изследователите, които са от институции в Обединеното кралство, но основно базирани в Queen Mary University London (QMUL), проведоха проучване, базирано на населението, за да разберат повече. Проучването е проследило 15 227 участници от май 2020 г. до февруари 2021 г.

Участниците попълват базов въпросник за потенциалните симптоми на COVID-19 и резултатите от всички тестове за COVID-19.

Екипът също така събра подробности за потенциалните рискови фактори, включително информация за: социодемографски фактори, професия, начин на живот, тегло височина, употреба на лекарства, ваксинационен статус, диета и добавки дългосрочни медицински състояния.

По време на проучването са регистрирани 446 случая на COVID-19. Това означава, че почти 3% от участниците, завършили проучването, са развили заболяването.

Всички по-долу са свързани с повишена вероятност от развитие на COVID-19: пренаселеност на домакинствата, посещения с други домакинства през предходната седмица, посещения на закрити обществени места, професии на първа линия, с изключение на здравните и социалните грижи, азиатска британска етническа принадлежност.

След коригиране на фактори, които влияят на излагането на SARS-CoV-2, азиатската британска етническа принадлежност и високият ИТМ все още бяха свързани с повишени шансове за развитие на COVID-19. /БГНЕС