Астън Вила удари шампиона, Мактоминей отново герой за Манчестър Юнайтед

Астън Вила надви Манчестър Сити с минималното 1:0 у дома в среща от междинния 15-и кръг в английската Висша лига. На „Вила Парк“ в Бирмингам шампионите не успяха да спечелят в четвърти последователен двубой от първенството.

Вратарят на домакините Емилиано Мартинес трябваше да отразява два удара на Ерлинг Холанд, но те се оказаха и единствените точни изстрели от страна на „гражданите“ за целия двубой. От своя страна бирмингамци изглеждаха опасни от самото начало, като на няколко пъти Едерсон трябваше да се намесва. Силната игра на Вила продължи и след почивката и им донесе заслужен аванс в резултата, когато Леон Бейли се разписа след чудесна смяна на посоката. До края Дъглас Луис можеше да удвои преднината на Унай Емери и компания, но шутът му с десния крак нацели страничния стълб на вратата, пазена от Едерсон.

Така Астън Вила продължи с впечатляващото си представяне пред собствена публика – това бе 14-и пореден успех за тима у дома в Премиършип. Сити от своя страна не съумя да спечели четвърти последователен двубой в Лигата, като завърши наравно в предишните си три срещи с Челси, Ливърпул и Тотнъм. В подреждането Вила е вече пред манчестърци с 32 точки – две повече от възпитаниците на Пеп Гуардиола. В следващия кръг шампионите гостуват на новака Лутън, докато за бирмингамци предстои домакинство на лидера Арсенал.

В друг интригуващ сблъсък, Манчестър Юнайтед показа вдъхновена игра и пое глътка въздух след загубата от Нюкасъл в предишния кръг, печелейки домакинството си на Челси с 2:1. Началото категорично бе за „червените дяволи“, които пропуснаха дузпа още в 9-та минута чрез Бруно Фернандеш. Последваха положения и за двата състава, но Юнайтед поведе чрез Скот Мактоминей в 19-та минута. В края на първото полувреме резултатът бе изравнен от Коул Палмър. След почивката Юнайтед стигна до трите точки след нов гол на Мактоминей, този път с глава. В подреждането тимът на Ерик тен Хаг се изравни с петия Тотнъм – по 27 точки. Челси е десети с 19 пункта.

Ливърпул пък отново се доближи на две точки от водача Арсенал след успех над Шефилд Юнайтед с 2:0 като гост. Голове на Върджил ван Дайк и Доминик Собослай помрачиха дебюта на новия мениджър на „остриетата“ Крис Уайлдър.

Останалите резултати:

Брайтън – Борнемут 2:1

Кристъл Палас – Борнемут 0:2

Фулъм – Нотингам Форест 5:0. /БГНЕС