AstraZeneca отчете рязко увеличение в печалбите

Британският производител на лекарства AstraZeneca обяви нарастваща нетна печалба през първото тримесечие, защото значителните еднократни разходи не се повториха, предаде АФП.

Добрите продажби на лекарства за лечение на рак, компенсиращи спада в търсенето на лекарства, свързани с Covid, също допринесоха за увеличаване на печалбата след данъчно облагане.

Нетната печалба скочи почти пет пъти до 1,8 млрд. долара (1,6 млрд. евро) през трите месеца до края на март в сравнение с първото тримесечие на миналата година, като за това допринесоха и развиващите се пазари.

В началото на 2022 г. АстраЗенека беше засегната от огромни разходи за преструктуриране и съдебни разноски, свързани с мегапоглъщането на американската биотехнологична фирма Алексион за 39 млрд. долара.

Този път оборотът за първото тримесечие спадна с четири процента до 10,9 млрд. долара заради спадащите продажби на лечение на Covid, по-специално на ваксината Vaxzevria, която ще създаде "минимални" приходи през тази година.

Ако се изключат свързаните с Covid продажби, оборотът скача с 10% до 10,7 млрд. долара, като продажбите на лекарства за рак се увеличават с 14%.

"AstraZeneca имаше силен старт на 2023 г.", заяви главният изпълнителен директор на групата Паскал Сорио в изявлението за резултатите.

"Представянето ни на развиващите се пазари беше особено силно и аз съм впечатлен от растежа и темпото на иновациите, които виждам в Китай."

Резултатите доведоха до ръст на цената на акциите на компанията с близо един процент до около 12 паунда в сутрешните сделки на бенчмарковия лондонски индекс FTSE 100, който като цяло отбеляза спад. /БГНЕС