Астрономи настояват за изучаване на Уран и Енцелад

В продължаващото търсене на живот отвъд Земята астрономите планират цяло десетилетие напред. В основните планове на НАСА да се включи изучаване на Марс, Уран и спътникът на Сатурн Енцелад, настоява доклад на група изследователи.

На всеки 10 години експерти, свикани от Националните академии на науките, инженерството и медицината, съставят списък с препоръчани приоритети за изследване през следващото десетилетие. Новият доклад, който обхваща периода от 2023 до 2032 г., ще бъде използван от НАСА, Националната научна фондация и други, за да ги насочи кои проекти да получат приоритетно финансиране.

Докладът препоръчва да се продължи усилията за връщане на проби от Марс чрез разработване на мисия, която ще извлече възможно най-скоро пробите от скали и почва, които роувърът на НАСА Perseverance събира и съхранява. Пробите могат да покажат дали някога на Марс е имало признаци на живот.

Следващата поред мисията след тази за получаването на проби от Марс е на стойност няколко милиарда долара и е за изпращане на орбитален апарат и сонда до Уран, за да изследват планетата, нейната пръстеновидна система и нейните луни. Уран и другият леден гигант на Слънчевата система, Нептун, бяха посетени веднъж, в края на 80-те години, когато Вояджър 2 ги навести.

Мисията до Уран „ще бъде трансформираща“, казва астрономът Ейми Саймън от Центъра за космически полети на НАСА Годард в Грийнбелт, Мериленд.

Тази мисия може да стартира през юни 2031 г. или април 2032 г., се посочва в доклада. След като се задвижва от Юпитер, като използва гравитацията на гигантската планета, космическият кораб ще пристигне до Уран 13 години след изстрелването му. Веднъж кацнал там, орбиталният апарат ще пусне сонда в атмосферата, вземайки проби от нейния състав. Това досега не е правено.

Следващият най-голям приоритет е изпращането на машина до пръстенът на Сатурн Енцелад, за който е известно, че има лесно достъпна течаща вода. През 2005 г. мисията на НАСА „Касини“ откри, че там има и гейзери с вода, а по-новите изследвания показват, че водата, идваща от подземни места, има соли, което вероятно показва топли джобове, взаимодействащи със скалите – а те създават среда, която може да е благоприятна за живот. /БГНЕС