Атанас Атанасов беше преизбран за председател на ДСБ

Атанас Атанасов беше преизбран за председател на "Демократи за Силна България" (ДСБ).

Това решиха днес делегатите по време на 17-ото Национално събрание на партията.

Това решиха днес делегатите по време на 17-ото Национално събрание на партията.

Общо гласуваха 490 души, 288 от тях подкрепиха Атанасов, а 199 - Цецка Бачкова.

Мандатът на Атанасов изтече в средата на миналата година. Той заяви, че ще насрочи форум за избор на ново ръководство, след като пое отговорност за слабите изборни резултати на „Демократична България“, от която ДСБ е част.

Участниците в 17-тото Национално събрание, което се провежда в НДК, бе поздравено от премиера Кирил Петков. В поздравителния адрес той призова коалиционните си партньори да продължат заедно напред и да премахнат корупционния модел.

Лидерът Атанас Атанасов представи доклада си пред делегатите за свършеното до момента.

„Ще се боря за доверието на актива на партията, защото смятам, че трябва да бъдем устойчиви и да продължим това, което успяхме да направим – тоест, с периода на моя мандат от извънпарламентарна политическа сила 2017 година сега „Демократи за силна България“ има евродепутат, солидно представителство в местната власт и е част от управлението на страната през своето представителство в парламента“, обеща и отчете Атанас Атанасов преди конференцията.

Той каза още, че не го притеснява другата кандидатура за лидерското място:

„Не бива да се притесняваме от конкуренция изобщо, защото е хубаво да има състезание в крайна сметка. Но, по-важното е, за нас от ДСБ, да укрепваме и развиваме нашето обединение „Демократична България“, защото то даде резултат."

Конкурентът на Атанасов за лидер на партията Цецка Бачкова отбеляза преди началото на форума, че ДСБ се нуждае от нови лица. Тя обеща да работи за укрепването на дясната коалиция „Демократична България“ и за по-активно участие на партията в управлението:

„Ще работя, естествено, за това „Демократична България“ и в частност „Демократи за силна България“ да сме максимално полезни на това управление. И да излезем един ден, надявам след пълния мандат на това управление, с ясни резултати какво сме свършили. Ще работя за това да сме по-активни в отстояването на десните политики...

Евродепутатът и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев, който се отказа от надпреварата, не присъства на форума, но в писмо, изпратено до делегатите, заявява, че никога не е бил част от лагер или пък от отбор в ДСБ и това е основната причина да не се кандидатира. /БГНЕС