Атанас Атанасов: Или ние, или те

"Демократи за силна България" няма да се обезличи, ако влезе в коалиция с “Продължаваме промяната”. Това заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, предаде репортер на БГНЕС.

На днешния Национален съвет Атанасов се надява да получи мандат за коалиране с ПП.

Според него, ситуацията в България днес напомня на 1997 г., защото сме изправени пред същите предизвикателства. Битката е между реформаторските и реставраторски сили. “Или ние, или те”, каза той, използвайки тази революционна фраза.

Атанасов подчерта, че ДСБ са стожерът на евроатлантическите ценности, но в предстоящата битка не искат да са сами, а заедно с ПП. Той смята, че ако се постигне обединение между ДСБ и ПП, могат да бъдат спечелени предсрочните избори. “Тези избори са много важни, трябва да работим за висока избирателна активност. Трябва да бъдем в следващата битка заедно, за да бъдем първа политическа сила и да получим първия мандат за съставяне на правителство”, заяви Атанасов.

Той посочи, че не е маловажно кой ще управлява преди местния вот наесен. „Тази кампания ще бъде тежка, битката за местната власт ще бъде жестока. Борисов иска да се върне на бял кон“, каза лидерът на ДСБ.

Атанасов обвини ГЕРБ за неравномерното развитие на Южна и Северна България. Според него, Борисов е построил АМ „Тракия“, за да „могат неговите приятели да ходят по-бързо на Слънчака“.

На форума присъстваха също Кирил Петков и Христо Иванов, лидерът на „Да, България“ другата формация, с която ДСБ са в коалицията „Демократична България“.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че тяхната партия заедно с ДБ вече са предложили приоритетите за развитие на България във важните сектори. Те са се съдържали в декларацията на акад. Николай Денков, която беше представена в настоящото Народно събрание. Петков обаче е видял гробно мълчание в НС при нейното представяне от страна на ГЕРБ, БСП, ДПС, „Възраждане“. Той подчерта, че ПП не могат да бъдат в една коалиция с тези партии, които са мълчали и не са подкрепили тези приоритети.

„Нашата задача е да се обединим с хората, които подкрепят тази декларация“, заяви Петков. Той определи като трудна задача постигането на мнозинство в следващия парламент.

Христо Иванов заяви, че: „Пред очите ни България започва да мутира в някаква президентска квазирепублика“. Той призова ПП и ДБ да наложат такова управление, което да реформира България и тя да се движи в посока на Европа. Иванов се обяви категорично и в подкрепа на членството на страната в еврозоната, защото „България заслужава да е в сърцето на Европа“. /БГНЕС

Тагове: