Атанас Атанасов: Причината за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл

„Добре дошли в Римската империя. Императорът го знаем, личното му правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища. Слава Богу, използвам кръвта само като сравнение. Основна причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл и координирани действия с един известен бизнесмен с много обвинения".

Това заяви вече бившият директор на Държавна агенция „Разузнаване” Атанас Атанасов, който даде брифинг за медиите след като днес бе отстранен от длъжност, предаде репортер на БГНЕС.

„През последните месеци много се говори за правовата държава, върховенството на закона, за съжаление през последните седмици сме свидетели на прояви на висши форми демагогия и популизъм, а според някои индикации за диктатура. Става реално смесване между различните власти и институции“, посочи Атанасов.

Той бе категоричен, че мотивите за неговото отстраняване не отговарят на истината.

„В момента се намираме в една уникална ситуация, в която президентските правомощия се припокриват изцяло с тези на лично избраният от него служебен кабинет, в резултат на което спокойно можем да заявим, че има редица примери, включително и Конституцията бива нарушена“, каза още Атанас Атанасов.

„Успешна работа на службите срещу зловредното руско влияние, имам предвид руските спецслужби, това е основна причина за смяната на ръководния състав в службите у нас“, допълни още той.

Атанасов определи указите на държавния глава като „най-сивата зона в правото“, защото не подлежат на контрол. „Аз не мога да потърся своите права във връзка с отстраняването“, каза още бившият вече шеф на ДАР. Той намекна, че ако един от указите на президента е „нестабилен или порочен“, това може да бъде повод за задвижване на процедура за импийчмънт.

„Тъй като нямам възможност да си потърся правата, призовавам депутатите от следващия парламент, които имат възможност и имат желание да се спазва върховенството на закона, да го направят“, коментира още Атанас Атанасов. /БГНЕС