Атанас Бобоков и Красимир Живков ще бъдат доведени в съда

Бизнесменът Атанас Бобоков и бившият зам.- министър на околната среда и водите Красимир Живков, обвиняеми за аферата с вноса на боклук от Италия, ще бъдат доведени от ареста в сградата на Апелативния спецсъд, където се гледат мерките им за неотклонение, предаде репортер на БГНЕС.

Първоначално беше замислено мерките да се гледат чрез видеоконферентна връзка. В началото на днешното заседание обаче те пожелаха да присъстват в съдебната зала. Магистратите уточниха, че предвид епидемичната обстановка у нас, всички заседания по мерки за неотклонение в спецсъда със задържани лица досега се провеждаха чрез видеоконферентна връзка. Изключение правеха случаите, в които лицата изрично са заявили, че желаят да присъстват в съдебната зала. До момента такива заявления по делото не бяха направени. Направиха се днес в началото на заседанието преди да се даде ход. Обвиняемите имат право да се запознаят с представените доказателства и да се консултират със защитниците си. Съдът уважи желанието им да присъстват в залата, поради което разпореди да присъстват в спецсъда.

Пред журналисти прокурор Генка Брезашка каза, че групата е действала от началото 2014г. Бившият зам. -министър Красимир Живков по думите й е от самото начало в групата. Тя заяви, че е разпитван действащ зам.-министър и това е Николай Кънчев.

…………………………………

На предишното заседание спецсъдът остави в ареста зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и единият от братята Бобокови – Атанас, като постанови за тях най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Същата мярка определи и за и още трима. За Васил Богданов съдът определи мярка “домашен арест”.

БГНЕС припомня, че 10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица. За другия от братята Бобокови мярката е парична гаранция от 1 млн. лева.

Впоследствие Красимир Живков беше освободен от поста зам.-министър на МОСВ.

Бизнесменът Атанас Бобоков пък обяви, че се оттегля от поста изпълнителен директор на компанията за акумулатори „Монбат”. Върховната административна прокуратура е възложила на министъра на културата проверка на предмети, стопанисвани от Фондация „Братя Бобокови" /Нумизматичен музей - Русе/. /БГНЕС