Атанас Дишкелев: Българинът се храни все по-здравословно и правилно

На днешния ден се отбелязва професионалния празник на готвачите. Чества се в деня на църковния празник Свети мъченик и архидякон Лаврентий – покровител и закрилник на готвачите, предаде репортер на БГНЕС.

И тази година професионалният готвач Атанас Дишкелев ще отбележи празника. „Събираме се с колеги, излизаме след работа. Празнуваме го почти всяка година. Нямаме официални събития. По време на тези срещи обменяме опит и се забавляваме“, каза той.

39-годишният готвач с почти 20-годишен опит подчертава, че за да си успешен в професията трябва да имаш интерес и желание. „Това не е лесна професия. Който я избира трябва да е добре запознат с нея. Тази професия в България е много трудна, защото почти цялото ти внимание трябва да е ангажирано с работния процес – нови рецепти, постоянно да се чете нова литература, постоянно да се гледат нови готварски предавания, за да може да се развиваш в тази посока“, разкрива Дишкелев пътя към успеха, който от 12 години работи в ресторант „Клуб на архитекта“.

Той добави още, че е работил за кратко и в чужбина. Според него професията там се практикува по-лесно и има повече възможности за развитие за разлика от България, където нещата са малко по-ограничени, но също се случват.

Атанас Дишкелев си спомня, че още като ученик започнал да готви, тъй като родителите му до късно работели и той и брат му трябвало да си приготвят храна. Тогава той не предполагал, че ще тръгне по пътя на готварството, това се случило като от само себе си.

„Предимно готвех яйца под всякаква форма. Започнах от там. Готвехме си яйца един на друг и винаги чакахме майка ни да се прибере, за да ни оцени“, добави още готвачът.

Той разкрива и една тревожна тенденция, а именно че в бранша има много псевдоготвачи.

„Тази тенденция е масова в сезонните заведения по морето и зимните курорти. Не достига персонал, взимат се хора, които не са се занимавали с готварство и съответно от тях не може да се очаква нещо професионално. От това страдат единствено клиентите“, категоричен е той и добави, че повечето от завършилите професионална гимназия се реализират в чужбина, а не у нас и именно на това се дължи недостигът на професионални готвачи.

На този фон, клиентът става все по-взискателен към кухнята на ресторантите. Готвачът на „Клуб на архитектите“ разкрива, че гостите им избират да се хранят там, защото всичко, което предлагат винаги е с високо качество и непроменен вкус.

„Правим промени, но основното не е сменяно от 12 г. Винаги се стараем да се готви по един и същи начин, с едни и същи продукти. На това залагаме“, обясни той и подчерта, че не изостават и се съобразяват с новостите в кулинарията.

Стана ясно още, че българинът започва да се храни все по-здравословно и правилно, както и да не прави компромис с качеството на храната. /БГНЕС